Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СЛЕДИТИ ШВЕДСКИ ПРИМЕР: Радно време скратити са 8 на 6 сати

0

Београд -- Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да у Србији радно време треба да се скрати са осам на шест сати, по узору на Шведску.

Они су најавили и да ће такав предлог измена Закона о раду упутити Скупштини Србије.

 

„Краљевина Шведска је законом скратила радно време радника са осам на шест сати и такав пример би требало да следи и Србија“, наводи ПОКС у саопштењу.

Они напомињу да је у Шведској продуктивност повећана, али и задовољство радника због чињенице да имају више времена за себе и своје породице током дана. Додају да је тиме смањен и број боловања, па самим тим и трошкови послодавца и државе, а ефикасност на послу и квалитет услуге повећан.

„Велика је заблуда да радници могу да раде пуном концентрацијом и капацитетом свих осам сати, зато је боље ефикасније радити шест сати, него мање ефикасно осам. У разговорима са представницима шведске амбасаде, добио сам потврду да је ова краљевина спремна да пренесе своја искуства нашој земљи у имплементацији овог закона, што је за Србију драгоцено“, изјавио је народни посланик и председник ПОКС-а Жика Гојковић.

ПОКС подсећа и да су у Шведској поједине компаније, попут произвођача аутомобила Тојота из Гетеборга, прешле на овај систем још пре 13 година и нису га напустиле до данас, јер, осим што су добиле срећније раднике, забележиле су и већи профит.