Прочитај ми чланак

Чим плате смештај, пријаве банци крађу картица: Преваре на „Букингу“ харају БГД-ом

0

Турски и арапски туристи одседају у српској престоници, а затим пријаве да им је украдена картица. Само једној агенцији овакви "туристи" су последњих месеци нанели штету од 8.500 евра

ВЛАСНИЦИ апармана чувајте се – преко „Букинга“ ове године у Србију су почели да стижу туристи који проведу неколико дана и не плате смештај!

Foto: Pixabay/GoodMate

 

Афера за афером прати највећи светски сајт „Букинг“, а најновија је та да туристи који путем овог сајта резрвишу смештај, плате картицом и, када напусте апартман, сврате до банке и пријаве да им је картица украдена!

Ови „туристи“ су углавном из Турске и арапских земаља, међу њима има и миграната, а само једној агенцији која у Београду издаје апартмане у последњих неколико месеци су направили штету од 8.500 евра.

– Последњи случај су била петорица арапских туриста који су направили рачун од 960 евра – каже Лидија Радуловић из „Кристал код апартмана“. – Они су резервисали путем „Букинга“ и последњег дана пријавили да им је украдена картица. Тог тренутка је банка повукла њихов новац са нашег рачуна. Дали смо доказ да су боравили: фото-копије пасоша, књигу гостију, бели картон, пријаву полицији… Банка је била неумољива и сав новац је враћен на њихов рачун.

У овој агенцији су прегледали 15 оваквих лажних случајева „изгубљених картица“ и дошли до закључка да се ради само о „виза“ и „мастер“ картицама, да су сви резервисали путем „Букинга“ и да су сви имали турски или пасош неке арапске земље.

– Били смо шокирани када је то урадио отац који је код нас боравио са женом и неколико деце – истиче Радуловићева. – Распитали смо се и схватили да је то добро уходана превара која се на неки начин легализује преко „Букинга“. Дешава се и ситуација да ако је власник смештаја наплатио резервацију, гост пријави украдену картицу, а затим банка са рачуна скине износ уплаћене резервације?!

Остали резервациони сајтови, осим „Букинга“, сами наплаћују гостима ноћење када власник апартмана јави да је туриста стигао и пребацују паре на рачун. У случајевима када су гости преваранти и пријављују лажне злоупотребе картица, испада да „Букинг“ штити преваранте.

Десетак европских градова је недавно захтевало од ЕУ да их заштити од резервационих система који издају „стан на дан“ који су масовним туризмом руинирали старо језгро. Амстердам, Барселона, Берлин, Бордо, Брисел, Краков, Минхен, Париз, Валенсија и Беч су тражили да се зауставе глобалне платформе за краткорочни боравак туриста, али је Европски суд правде објавио да се, према закону ЕУ, „резервациони системи сматрају пружаоцима дигиталних информација, а не традиционалним агентом за некретнине“.

КИНЕЗИ ПРАВЕ ЛАЖНЕ РЕЗЕРВАЦИЈЕ

ВЛАСНИЦИ београдских апартмана су забележили и велики број „лажних резервација“ преко „Букинга“. Постоји могућност отказивања собе без наплате прве ноћи, а кинески туристи све чешће злоупотребљавају ову могућност. Они резервишу по пет-шест апартмана, па када се коначно одлуче у који ће, остале откажу тог јутра када треба да стигну. „Букинг“ ни ово не санкциониште иако се јасно види да је иста особа резервисала неколико смештаја за исту ноћ.