Прочитај ми чланак

ЦЕНЕ СВИЊСКОГ МЕСА И МЛЕКА ВЕЋЕ Како сада прегурати до краја месеца?!

0

Продавачица у једној београдској трговини рекла нам је како су незнатно поскупела газирана пића, али и Марлборо цигарете

Након што се у јавности појавила вест о поновном поскупљењу прехабрених намирница, с акцентом на месо и то за 30 динара по килограму у Србији, екипа „Еспреса“ упутила се у продавнице и супермаркете да сазна о каквом поскупљењу се ради.

Најпре смо разговарали с продавачицама, које су махом желеле да остану анонимне, а касније смо питали и грађане „шта је све поскупело у Србији?“.

Ставови наших суграђана, али и продавачица су опречни. Док једни тврде како до поскупљења није дошло, сем када су у питању цигарете и месо, други су изреволтирани ценама које их затичу на тржишту.

Како сазнајемо из једне месаре у Београду месо, и то свињско, поскупело је за целих 10 одсто.

– Свињско месо поскупело је за 10 одсто, а остале врсте меса имају исту цену као и до сада. Немамо информацију да ће било која врста меса, осим свињског да поскупи, бар не до краја месеца – рекла нам је пословођа једне месаре у Београду.

Продавачица у једној београдској трговини рекла нам је како су незнатно поскупела газирана пића, али и Марлборо цигарете.

– Не, није било поскупљења у последње време. Цена газираних пића незнатно је већа, а Марлборо цигарете поскупеле су за 10 динара. Оно што ја знам јесте да ће и остале цигарете да поскупе кроз 10 дана, све остало има исте цене – рекла је ова продавачица.

Касирке и продавачице у супермаркетима на наша питања рекле су како су цене у суштини исте, али како су „њима већином шифре артикала у глави, а цене не памте“. Додале су још „у поверењу“ како су акцијске цене, заправо, цене које заиста одговарају ценама производа.

Но без обзира на њихове речи, није нам било тешко да нека поређења направимо и сами. Наиме, приметили смо да смо млеко од 500 мл раније могли да купимо по акцијској цени од 81 динар, док је његова цена сада 89 динара.

Након што смо обишли супермаркете, месаре и продавнице, урадили смо анкету са Београђанима чија су мишљења била потпуно опречна у односу на мишљења продавачица о ценама производа. Рекли су нам како је поскупело све, од воћа и поврћа, па све до цигарета и горива.

– Воће, поврће, комплетно све је поскупело. За основне ствари, у самопослугу се не улази без 1000 динара. Некада сам те основне ствари могла да купим за 500 динара – рекла је једна саговорница „Еспреса“.

Неки од наших саговорника нагласили су како су упућени само у поскупљење горива и цигарета, док су се пензионери пожалили на мале пензије, а велике цене.

– Ја јако тешко памтим и када изађем из самопослуге и када видим оне ствари које ја редовно купујем, видим да су за 10 или 15 одсто скупље, онда знам да су те ствари поскупеле – рекла је једна пензионерка саговорница „Еспресо анкете“.

Једна од саговорница, такође, нам се пожалила како јој се јако често деси да када се нађе на каси мора да врати неке ствари, јер нема довољно новца да их плати.