Прочитај ми чланак

Цене станова „отишле у небо“: Србија четврта на свету по ценама некретнина

0

Агенткиња за некретнине Катарина Лазаревић изјавила је да је дошло до застоја на тржишту некретнина у Србији, а да је последњих месеци много фактора утицало на то. "Пре свега, то је најава и повећање еурибора, што значи да ће кредити бити скупљи и људи су опрезнији да ли да узимају кредит. Иначе 25 посто био је тај проценат у корист кредитних купаца, остало је било за готов новац", рекла је Лазаревић. Разлог је и то што људи због најављених последица рата у Украјини покушавају да сачувају новац за тежа времена. "Трећи фактор је понуда и потражња, људи су помало застали, није реализација онаква каква је била на почетку пандемије", рекла је Лазаревић.

„Ових месец дана имамо много слабију реализиацију, али то не значи да ће се тако наставити, а до смањења цена у овом тренутку неће доћи, а да ли ће касније то бити, видећемо“, рекла је Лазаревић у Новом дану Н1.

pare-novac-evro-evri

Упитана каква је ситуација са издавањем станова јер су бројне просторе у последње време изнајмљивали Руси и Украјинци и да ли је то допринело повећању цена, Лазаревић каже:

„Када су се појавили Украјинци и Руси, људи који су издавали станове подигли су и дупло цене. Имам утисак да је све мањи број овде тих људи који изнајмљују, а и они који су изнајмили траже да прекину удговор и одлазе на друго место. Дакле, дошло је до поремећаја на тржишту закупа, што смо ми и говорили – шта ће се догодити када они оду“, истиче агенткиња.

Она наглашава да су и цене некретнина и закупа нереалне.

„Ми морамо да се вратимо на стара начела која су важила на тржишту некретнина да треба да издајемо оно колико оне вреде, а не да то буду пусте жеље оних који их издају или продају“, каже Лазаревић и додаје:

„Цене су апсолутно отишле у небо, нереални смо. Ми смо четврти на свету по цени некретнина“.