Прочитај ми чланак

Цене некретнина ће пасти крајем године?

0

"Метар мога села" у време пандемије и полицијског часа постао је траженији од метра квадратног у центру Београда. Међутим, трговци новоизрађеним становима у градовима не одустају од намере да цене остану високе. Цене некретнина ће под утицам целе ситуације везане за коронавирус ипак почети да падају, каже репортер НоваС који је истраживао ову тему Радован Сератлић, гостујући у јутарњем програму "Пробуди се".

Пример да се изградња некретнине на селу показала као пун погодак у време коронавируса, јесте и кућа у шумадијском селу Бадњевац, списатељице и новинарке Јелице Грегановић.

 

Ова дрвена кућа, која се по свом изгледу стапа са природом у свом окружењу, било је уточиште Грегановић у време короне.

Са њом и другим власницима, градитељима и продавцима некретнина разговарао је репортер Радован Саратлић, који у Јутарњем програму НоваС каже да се свима који су овакве куће изградили пре короне, инвестиција вишеструко исплатила.

Потражња за оваквим кућама је, како каже Сератлић, много већа од понуде, па су многи продавци монтажних кућа резервисани све до краја године.

Ипак, продавци некретина у градовима одбијају да признају да те локације тренуно нису толико тражене.

“Тржиште некретнина као да одбија да призна да ће цене некретнина морати да падну и да стан у центру града више није толико популаран”, каже Сератлић.

Он напомиње да се на тржишту некретинина и даље пуно манипулише ценама.

“Кућа од 50 квадрата кошта између 10 и 15 хиљада евра. Око десет хиљада је сива градња, док са 15.000 већ имате кључ у руке. У поређењу са станом у Београду, који је адаптиран од неке гараже или сутерена, па га платиш 60 или 70 хиљада евра, ово је одлично решење”, објашњава он.

Како каже, “тржиште се батрга и станови који су пре короне коштали 70.000 евра су сад 73.000”, али како каже, то ће морати да се промени.

“Али хајде да откријемо, крајем године ће морати то да се одрази и да дође до пада цена некретнина”, тврди Сератлић и поручује онима који су заинтересовани да не журе са купвином.