Прочитај ми чланак

Цене и даље расту, али мање него претходних месеци: Инфлација у мају 14,8 одсто

0

Потрошачке цене у мају у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 14,8 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику

Цене производа и услуга личне потрошње у мају су, у односу на април, у просеку повећане за 0,9 одсто, док су потрошачке цене у мају у поређењу са истим месецом претходне године, повећане за 14,8 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику.

Подсетимо, међугодишња инфлација у априлу је била 15,1 одсто, а у марту 16,2 одсто.

Потрошачке цене у мају су у поређењу са децембром 2022. године повећане за 5,3 процента. Посматрано по главним групама производа и услуга, у мају су у односу на април забележена повећања цена становања, воде, струје, гаса и осталих горива 2,6 одсто, одеће и обуће 1,7 одсто, хране и безалкохолних пића 1,4 одсто, услуга ресторана и хотела 1,3 одсто.

Повећања су забележена и у области здравља 0,7 одсто, затим алкохолних пића и дувана 0,4 одсто и рекреације и културе 0,3 одсто.

Пад цена је забележен у транспорту и износио је 1,7 одсто и у сектору комуникација 0,1 одсто, док се цене осталих производа и услуга нису битније мењале.