Прочитај ми чланак

Чека нас папрена јесен: Осим струје ево шта ће све још поскупети

0

Сасвим је извесно да ће на јесен струја поскупети – ово је потврдио и сам председник Александар Вучић. Најављено је поскупљење од 10 одсто, а оно ће са собом повући раст готово свих цена у Србији, првенствено оних производа за чију се производњу користи велика количина електричне енергије, попут пекарских и замрзнутих прехрамбених производа.

Неколико месеци уназад грађани Србије добијали су опречне информације о поскупљењу струје. Председник Вучић говорио је да не може да поскупи, министарка Михајловић да мора – и тако у круг. Онда министарка каже да ће струја поскупети за 20 одсто, али је председник демантује, те каже да ће „гледати“ да поскупљење не буде више од 10 процената.

Сада нема дилеме – до поскупљења електричне енергије ће сигурно доћи, а уколико је веровати председнику, оно ће бити мање у односу на претходне процене стручњака, које су предвиђале и до 30 одсто више цене.

Шта ће све поскупети?

Према речима професора Економског факултета др Горана Петковића, поред већег рачуна за струју на јесен, грађане чека додатни удар на новчаник.

„Струја спада у такозвана добра посредничког карактера. То значи да својим ценама утичу на цене других производа у које су уграђене – ту спадају, између осталог и други енергенти и репроматеријали. Када поскупи струја, долазимо у ситуацију да и свим тим сировинама скаче цена“, објашњава Петковић.

Дакле, поскупљење струје највише ће погодити оне гране индустрије за које струја представља значајну ставку у производњи, те ће и ти производи сигурно поскупети.

Истог мишљења је и економиста Саша Ђоговић, који објашњава да ће на јесен сигурно поскупети производи у чијој производњи значајно учешће има струја.

„Примера ради, можемо очекивати поскупљења пекарских производа – струја ту представља значајан елемент производње“, наводи Ђоговић.

Петковић као пример великог потрошача електричне енергије наводи хладњаче.

Према томе, објашњава наш саговорник, поскупеће сви они производи који се замрзавају и хладе – риба и морски плодови, месо, замрзнуто поврће и воће, пецива.

„Ту су и јавни простори који троше доста електричне енергије на осветљење и климатизацију као што су, на пример, шопинг центри, конгресни центри или дворане“, закључује Петковић, додајући да је исти случај и са хотелима и другим објектима сличне намене – мотелима и апартманима.

Скупља струја – виши степен инфлације

Како Ђоговић објашњава, поскупљење електричне енергије има директан утицај на раст инфлације.

Према његовим речима, уколико струја поскупи за 10 одсто, то значи да ће и инфлација „скочити“ за један одсто.