Прочитај ми чланак

ЧАЧАК: Пензионерки на дуг од 22.000 динара стигла камата од 123.000

0

Када је Радмили Р. из Чачка пре месец и по стигло обавештење да на основни дуг за струју од 21.852,74 динара мора да плати још око 123.000 динара камате и судске трошкове од око 19.110 динара, жена није могла да се сабере, јер њена укупна месечна примања не прелазе 17.400 динара. То значи да наредних годину дана не би требало да подиже пензију како би измирила дуг.

Живи сама, нема других примања и признаје да није могла да плаћа струју, а сада, када више нема куд, не зна ни код кога да се задужи, јер позајмицу не може да врати. Претпоставља да ће рачун на који јој се уплаћује пензија бити блокиран како би се од тих примања наплатио овај дуг, али шта ако јој буду узимали целу пензију? Од чега ће да живи, пита се.

ФОТО: Илустрација

У ПИО фонду потврђују да је она само један од 22.686 пензионера у Србији којима су примања блокирана по основу решења за извршење, и то због дугова за струју, порез, инфостан или телефон.

Оно што најстарије посебно занима јесте како ће им се одузимати од пензије за овај дуг, ако већ имају неки други, по основу кредита или неког другог дуговања.

У ПИО фонду кажу да на једној пензији истовремено може бити активно више обустава, али само до две трећине, односно до половине месечног износа пензије, уколико је реч о минималном примању.

Према Закону о извршењу, уколико је пензија већ претходно оптерећена неким другим плаћањем, обустава се спроводи на разлици од постојећег задужења до две трећине, односно половине пензије. Уколико се, међутим, пензионеру већ толико одбија, онда не постоји могућност спровођења обустава по основу закључка извршитеља.

У том случају, кажу у ПИО, филијала има обавезу да о томе обавести извршитеља, а спровођење закључка почеће када се отплати претходни дуг, односно када се стекну услови да се пензионеру одбијају две трећине од пензије.

Износ обуставе, обрачун камате на главни дуг, трошкови извршења, као и трошкови извршитеља, одређују се у решењу, односно закључку извршитеља. У пензијском фонду кажу да за спровођење решења која им достављају извршитељи није битно да ли су та решења или закључке пензионери претходно примили или не, иако извршитељи имају обавезу да им их доставе. Зато има и много случајева пензионера који тек када приме умањену пензију сазнају да је решење извршитеља стигло на наплату.

Уколико постоји било каква примедба на такво решење извршитеља, они немају основ да траже помоћ од ПИО фонда, већ искључиво од оног ко је такво решење донео – од суда или извршитеља.

Тек уколико ПИО фонд добије нови закључак извршитеља или суда може нешто да промени, али никако то не може да уради само на основу притужбе оштећеног.

У ПИО признају да сваког месеца фонд изда извршитељима на хиљаде потврда о висини пензија и уверења за осигуранике о томе да ли су или нису у осигурању. Фонд има обавезу да на захтев извршитеља обезбеди приступ подацима о дужнику којима располаже, односно за које води евиденцију.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!