Прочитај ми чланак

Брнабићева потписала Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом

0

Премијерка Ана Брнабић потписала је данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније (ЕАЕУ), којим се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Споразум ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија.

Према споразуму који се данас потписује, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске еономске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016.године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години је износила 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Примена споразума ће почети када га ратификују парламенти Србије, Русије, Киргистана, Јерменије, Белорусије и Казахстана.

Потписивају споразума присуствовао је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, наводи Танјуг.

Евроазијска економска унија званично је основана 1. јануара 2015. године.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!