Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ О СУГЕСТИЈИ ММФ: То би значило смањење пензија

0

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да би укидање Закона о привременом умањењу пензија значило смањење примања за 80 одсто пензионера, што Влада Србије не жели, већ се тражи начин како да се фазно поново пређе претходни систем - редовно двогодишње усклађивање пензија.

Размишљамо рационално о томе, рекла је Брнабић коментаришући наводе да је Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) сугерисала представницима власти да укину кризне мере за пензионере, односно Закон о привременом умањењу пензије, који је на снази већ четири године.

„Ми не можемо само да вратимо пензије, онако као што ММФ тражи, на пређашњи ниво. Зато што би то значило да за 80 одсто пензионера ви умањујете пензије. Постоји група пензионера са најнижим пензијама које се никад нису умањиле, друго, онима којима су се тад умањиле у последње три године су се повећале више него што је умањење било и постоји група пензионера којима су пензије и даље мање него што су биле пре мера фискалне консолидације“, рекла је она.

Брнабић додаје да „не можемо једноставно да кажемо да се тај закон укида“.

„Зато што никоме нећемо умањивати пензије. Можемо да видимо само како фазно да пређемо поново на систем да се пензије усклађују двогодишње са растом БДП-а и о томе ћемо разговарати“, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да је ММФ рекао да је Србија апсолутни шампион и пример одговорног вођења фискалне политике и одговорне имплементације аранжмана, те да је државна каса стабилна и поновила да Влада, уз тренутни раст, планира још једно повећање плата и пензија.

 

Београдски лист Политика пише да је Мисија ММФ, која у Београду са властима у Србији преговара о новом аранжаману, сугерисала укидање привремене кризне мере за пензионере и поручила српској страни да нађе систематско решење за пензије, будући да су јавне финансије последње три године стабилне.