Прочитај ми чланак

Брнабић: Привреда стабилна, ускоро помоћ пензионерима од минимум 4.000 динара

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је привреда у Србији, упркос пандемији коронавируса, стабилна и да добро подноси последице, а да је Влада Србије предузела неколико мера за ублажавање евентуалне кризе.

Она је обећала једнократну помоћ свим пензионерима од најмање 4.000 динара у наредних месец дана, а најавила је и да ће од данас у 18 сати сваког дана бити одржаване конференције за медије поводом пандемије.

„У 18 сати ћемо сваког дана имати дневне пресс конференције, где ће све грађане и медије, лекари, епидемиолози, представници Министарства здравља обавештавати о свим мерама. Бићемо на располагању 24 часа, седам дана у недељу, одговраћемо на сва питања“, рекла је Брнабић.

Како је рекла, очигледно је да ће, према најконзервативнијим проценама, пандемија имати утицај на светску економију у мери да ће глобални раст бити смањен за „макар 0,5 посто“.

У Србији су, нагласила је, на удару туризам, транспорт и логистика.

„Што се тиче туризма, реаговали смо почетком фебруара када смо донели одлуку да се из будђжетске резерве издвоје додатна средтсва за 60.000 ваучера, то је подељено, и то је једна од мера како да ублажимо то што нећемо имати једнак прилив страних гостију. Имамо сталне састанке, пратимо ситуацију, видећемо шта додатно можемо да урадимо. Сутра имам састанак са хотелијерима, да видимо да ублажимо последице“, казала је Брнабић.

Како је рекла, повећање инвестиција је „најбољи лек за успоравање“ кризе.

„Током јучерашњег дана смо донели две важне одлуке – прво, то је мера НБС, и велика захвалност гувернерки Табаковић, што је регаговала промптно и што је обавестила све о смањењу референтне каматне стопе за 0,5 процената на 1,75 посто“, казала је.

Брнабић каже и да ће пратити шта раде остале земље у свету, па ће те мере усклађивати са потребама наше екомоније.

„Јуче смо донели одлуку од издвајању додатних 24 милијарди динара у капиталне пројекте, у инфраструктуру, како бисмо стимулисали раст и имплементирали програм ‘Србија 20/25’. То ће ублажити ефекте на наш раст и привреду. Последњих година смо радили на томе да имамо бољу фискалну дисциплину, имамо спремне пројекте, техничку документацију, и у неким можемо одмах да потписујемо уговоре и кренемо у изградњу. Оно што је позитивно је што сви инфраструктурни пројекти у Србији иду добро, немамо кашњења, фирме раде добре, радници су на терену, и то ће бити додатни значајан стимуланс“, рекла је премијерка.

Додатна мера, рекла је, биће и једнократна помоћ пензионерима.

„Председник Србије ме је јуче замолио да из буџета одвојимо додатна средста за додатну помоћ пензионерима, како би се осећали сигурно и са те стране, и ми ћемо у наредних месец дана обезбедити једнократну помоћ у минималном износу од 4.000 динара свим пензионерима“, нагласила је Брнабић.

Одржани су и састанци, како је рекла, са компанијама које производе маске и дезинфекциона средства како би видели „шта Влада Србије може да учини“ како би им помогла да обезбеде довољне количине за земљу, али и за извоз.

„Дакле, ситуација је стабилна, под контролом је, пратимо из минута у минут, имамо сталне састанке, реагујемо по потреби и доносићемо праве мере. Привреда се добро држи и то је одлична вест, нема разлога за панику“, рекла је Брнабић.