Прочитај ми чланак

Боље бити први на селу него последњи у ЕУ

0

joze-mencinger(Данас)

Решење које подразумева штедњу не води никуда, јер нема потрошне основе и проблем је како продати робу, а ако смањујеш јавни сектор, људи који ту губе посао сигурно неће добити место у приватном.

На једно изгубљено радно место у јавном сектору иду два изгубљена у приватном. Основни проблем је на страни тражње, а не на страни понуде и зато је решење напустити политику коју диктира ЕУ, а то је политика штедње, савет је професора економије и министра у првој словеначкој влади Јожеа Менцингера реформисаној српској влади и тек постављеним министрима финансија и привреде.

Менцингер каже да треба дозволити да се консолидација јавних финансија ствара полако, а не преко ноћи јер није реално очекивати да се дефицит са шест брзо спусти на три одсто.

Један од великих проблема у Србији јесте и то што домаће компаније немају тржиште. Домаће компаније је могуће сачувати, сматра он, само ако за то постоје могућности. „Многи сањају да ће продати нешто на европском тржишту, али то је сан, јер су сва тржишта у Европи већ заузета. Основни проблем, не само код вас него свуда у свету нису производи, већ како створити радна места. Верујем да ћете морати продати компаније странцима, то можда није идеално решење, али кад немате шта друго, онда то морате да урадите“, истиче Менцингер.

На питање да ли је у таквој ситуацији окретање Србије ка Истоку добро решење, Менцингер каже да је то њему свакако ближе. „Да сам у Србији и ја бих се пре окренуо Истоку него Западу. Зато што имају више новца, и зато што ћете у том случају бити први у селу, или ако не први, онда међу бољима. Погледајте шта се десило Словенији, били смо први сељак на селу, а сада смо последњи у Европској унији“, напомиње професор Универзитета у Љубљани.

Менцингер критикује европске бирократе, делимично их окривљујући за кризу. „Они сада на неки начин своје фрустрације преносе на мале земље које се плаше било шта да ураде. Словеначка влада сада не сме ништа, јер се равна по диктату ЕК. Свесни смо тога да Словенија није имала неког избора и да је улазак у ЕУ био неминован, али мислим да је погрешно радити увек онако како вам се каже. Нама је потребна јака влада која ће знати понекад да каже – не, нећемо то да урадимо на начин који ви тражите“, каже Јоже Менцингер. 

Песимизам у Словенији

„Ситуација у Словенији је лоша, а од свега је најгора атмосфера општег неповерења. У периоду трансформацијске депресије из деведесетих било је много горе јер је незапосленост била велика, БДП мали, али је преовладавао оптимизам у друштву. Сада се осећа песимизам и неповерење, чак и на оне ствари које би пре пет година биле оцењене као позитивне, сада се гледа негативно“, каже Јоже Менцингер.