Прочитај ми чланак

БОЈАНА БОЖАНИЋ: Златиборска гондола готова до краја 2018 године (ВИДЕО)

0

Директорка Јавног предузећа "Голд гондола Златибор" Бојана Божанић најавила је данас да ће панорамска жичара (гондола) од центра Златибора до врха Торника, дуга девет километара, бити изградјена пре почетка наредне зимске сезоне.

„После вишемесечних несугласица добили смо дозволу за изградњу прве станице гондоле која је у центру Златибора и радови ће почети чим то временски услови дозволе, вероватно у априлу. Читава гондола ће бити готова пре краја године и биће спремна за наредну зимску сезону“, казала је Божанићева.

Додала је ће бити настављени и радови на полагању електо-енергетског кабла од центра Златибора до медјустанице код Рибничког језера, где је главна погонска станица за струју.

Она је подсетила да је изградјена последња станица гондоле, на врху Торника, за коју је прво издата дозвола, и да су преостали само ситнији радови.

„Изводјачи су спремни да на пролеће почну велике радове, финансијска конструкција је завшена и за радове и за опрему“, казала је Бојана Божанић и истакла да се чекају још градјевинске дозволе за преостале три фазе изградње гондоле.

Према њеним речима, те дозволе би требало ускоро да стигну јер су завршени жалбени поступци за спорне парцеле које су у државној својини.

Део радова на изградњи гондоле започет је у фебруару и мају прошле године на две народне мобе у знак протеста против спорости државних органа у издавању дозвола.

Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је у јулу 2017. године градјевинску дозволу Општини Чајетина за прву фазу изградње жичаре, на завршној станици на врху Торника, чиме су се стекли услови за званичан почетак радова.

Изградња гондоле је, како истиче општинска власт, инвестиција од националног значаја, вредна 13 милиона евра, а новац је обезбедила Општина Чајетина.