Прочитај ми чланак

„Блиц”: Србија јутрос исплатила више од 22 милиона евра за зајмове из времена СФРЈ

0

Рано у суботу Србија је из буџета исплатила тачно 22,16 милиона евра, а по основу зајмова које је од светских кредитора узимала у време бивше СФРЈ, сазнаје "Блиц". Дугове ћемо, наводи лист, плаћати још 22 године.

Реч је о делу кредита који су Титови премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић током седамедесетих и осамдесетих година узели од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године, пише „Блиц Бизнис“.

pexels.com – Pixabay

„Били су то изузетно скупи зајмови, камата је била фиксна и износила је близу седам одсто годишње. Тако од ова 22 милиона евра која смо јутрос платили на главницу иде 17,8 милиона, а на камату чак 4,29 милиона евра. По основу истих кредита ове године нам на наплату долази још 34 милиона од чега је камата око седам милиона евра“, каже извор Блица.

Такође, Србија ће током 2019. плаћати и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде…

Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Још треба да вратимо укупно 1,7 милијарди евра. Највише дугујемо Париском клубу – 1,09 милијарди евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра.

На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

Хрватска и Словенија отплатиле дугове пре 10 година

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година.

Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније.

Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци.

Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!