Прочитај ми чланак

БИВШИ ДИРЕКТОР ЦИА: Aко Вучић настави, инвестираћемо још

0

Премијер Србије Aлександар Вучић разговарао је са представницима америчког инвестиционог фонда ККР о стању српске економије, споразуму са Међународним монетарним фондом и новим инвестицијама, саопштила је Влада Србије.

Petraeus ceremonially sworn in at CIA Headquarters as his wife, Holly, looks on (ФОТО:  en.wikipedia.org - Central Intelligence Agency

Petraeus ceremonially sworn in at CIA Headquarters as his wife, Holly, looks on (ФОТО: en.wikipedia.org – Central Intelligence Agency)

Како се наводи, Вучић је на састанку истакао да је политичка стабилност најважнија за економски раст и додао да ће Србија учинити све како би одржала стабилност у региону.

Дејвид Петреус који је на челу ККР-овог Глобалног института, честитао је Вучићу победу на недавно одржаним изборима и нагласио да чињеница да је до победе дошло након спроведених реформи представља значајан доказ да је Србија на добром путу.

Он је истакао да је ККР задовољан досадашњим инвестицијама у Србији и изразио наду да ће ускоро проширити свој инвестициони пакет, како у Србији тако и у региону.

Вучић је разговарао са представницима ККР и о проналажењу модела за решење ненаплативих кредита банака у Републици Србији, на којем већ раде заједничке радне групе Министарства финансија, Народне банке и ККР.

Aко Вучић настави, инвестираћемо још

Председник америчког инвестиционог фонда ККР, и бивши директор ЦИА, Дејвид Петреус, изјавио је да је тај фонд уложио милијарду и по долара у телекомуникације у земљама бивше СФРЈ.

Петреус ће се јуче састао и са Aлександром Вучићем, премијером Србије, у којој ККР има бројне инвестиције, од највећег кабловског оператера СББ, Тотал ТВ-а, Гранда, до Спорт клуба, ТВ Н1, Синеманије и ТВ Ултра. У најави тог сусрета, Петреус је казао да је Вучић поновним избором преузео обавезу да крене путем ка ЕУ.

„Верујемо да је то пут који ће ове земље покренути да предузму одговарајуће реформе. Aко се то настави, инвестираћемо још више“, рекао је Петреус. У неколико наврата представници српске власти изјављивали су да се са фондом ККР озбиљно преговара у контексту решавања проблематичних кредита у Србији.

Петреус је у Сарајеву на Бизнис форуму указао да су инвеститорима потребни доследност и транспарентност.

„Сјајно је што сам поново овде, у БиХ, где сам долазио као војник када је то било потребно БиХ. Данас сам ту као партнер фирме која је инвестирала милијарду и по у телекомуникације у бившој Југославији. Овде (у БиХ) имамо инвестицију од око 150 милиона долара“, казао је Петреус.

На питање шта је фонд ККР привукло да инвестира на Балкану, он је рекао да је фирма Телемакс преузела 14 мањих фирми које се постепено спајају и стварају добит.

„Наше услуге ужива више од пола милиона грађана и ми смо импресионирани. Мислим да постоје фирме које постављају питања да ли има доследносту и конзистентности да би се направила инвестиција, због изазова које су присутни у земљама бивше Југославије“, додао је Петреус, додавши да о доследности говори у контексту структуре власти.

Говорећи о односима Русије и Запада, Петреус је оценио да „тензије те врсте могу утицати и на инвестициону климу и прилив инвестиција“.

Петреус је пешадијски генерал, бивши директор ЦИA и некада високи званичник Пентагона.