Прочитај ми чланак

БИТКА ЗА ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА: Газде згрћу профит, радницима мрвице

0

Синдикати и послодавци сагласни су да минималну плату, која је сада испод 200 евра, треба повећати, али потежу и различите аргументе под којим условима то треба учинити.

Зоран Ристић из Уједињених гранских синдиката „Независност“ истиче да послодавци злоупотребљавају институцију минималца, односно да минималну зараду посматрају као стандард, а не као изузетак.

– Највећи број послодаваца посматра минималац као нешто уобичајено, према Закону о раду она би требало да буде уговарана само кад се десе поремећаји у пословању послодавца. Влада промовише Србију као дестинацију с квалитетном и јефтином радном снагом, као да запослени треба да буду срећни што примају минималац – рекао је Ристић за Н1.

Он додаје да је Србија рекордер по подизању продуктивности рада, а да је повећање зарада мало.

– Резултати показују да је повећан профит послодаваца, па није га сам створио већ с радницима – рекао је Ристић.

Анкета Уније послодаваца Србије (УПС) показала је да две трећине послодаваца сматра да се нису стекли услови за раст минималне цене рада јер нису добили никакво финансијско растерећење.

– Потребно је повећање зарада, али не може само на терет послодаваца, мора и држава да учествује – истакао је Небојша Атанацковић из УПС.