Прочитај ми чланак

БИЋЕ БОЉЕ 2020. ГОДИНЕ: Мораћемо да штедимо и 2018.

0

aleksandar-vucic-sns-

Београд — Фискални савет је оценио да је трогодишњи план штедње који је донела Влада Србије у начелу добар, али ће штедња морати да се настави и 2018.

Како је оцењено, садашњим планом неће доћи до пада јавног дуга од краја 2017. године, што је био циљ тих мера.

Учешће јавног дуга у бруто-домаћем производу (БДП) не би могло да почне да се смањује пре 2018. када би, према оцени Савета, премашило ниво од чак 83 одсто.

Фискални савет је на данашњој конференцији за новинаре навео да би, уколико дође до застоја у реализацији ризичнијих делова програма, требало укјучити и резревне мере које би аутоматски ступиле на снагу.

Као пример ризичних и неизвесних мера наводе решавање судбине петрохемијског комплекса до средине ове године или смањење броја запослених у јавној управи, због чега је потребно да влада има резервни план као се нешто од тога не оствари.

Како су истакли, неопходно је склопити аранжман са Међународним монетарним фондом, ( ММФ) који би пратио овакав програм.

Председник Фискалног савета Павле Петровић нагласио је да трогодишњи аранжман са ММФ повећава изгледе за успех овог програма.

„Сличан план донет је 2012. године али се у програм ушло без договора са ММФ-ом, а није био спроведен ни програм за решавање проблема јавних предузећа и предузећа у реструктурирању. Зато је сада пресудно да се програм спроводи уз договор са ММФ-ом“, рекао је Петровић.

Он је навео да су мере штедње болне, али су примерене тешкој ситуацији јавних финансија у Србији.

„Због величине проблема умеренији план не би био одговарајући и сигурно би дошло до кризе, јавног дуга инфлације и пада БДП“, рекао је Петровић.

 

Танјуг