Прочитај ми чланак

БЕЛА ТЕХНИКА НИКАД НИЈЕ БИЛА ПОВОЉНИЈА, али припазите приликом куповине

0

Бела техника и мали кућни апарати су једни од оних производа чију куповину увек имамо у плану. Иако их не морамо често мењати, ретко када их купујемо све и одједном, па се више него често зна догодити да смо у потрази за новим шпоретом, па фрижидером, па да морамо заменити машину за судове или да купимо нови апарат за припрему хране.

Живот је много лакши и удобнији с квалитетним и исправним кућним апаратима који нам олакшавају свакодневницу и омогућавају да испунимо све потребне кућне обавезе. Од свакодневног кувања за породицу, припреме пића и хране, прања веша и свих осталих свакодневних задатака, с поузданом белом техником и малим кућним апаратима је све много једноставније.

Фото: Bigstock/Idealno.rs

Ипак куповина беле технике подразумева и поприлично улагање, будите паметни пре него што донесете коначну одлуку, истражите понуде и упоредите апарате. Ако се баш спремате за куповину неког од апарата беле технике обратите пажњу на ове често занемарене савете.

Учите на грешкама других

Узмимо на пример…ваши пријатељи су купили нову машину за прање – сушење веша која одлично опере веш али га никада не осуши до краја, или ваша комшиница има нови фрижидер који производи чудан и иритантан звук… зашто не бисте искористили искуства других у своју корист? Разговарајте с пријатељима, комшијама, остатком породице о апаратима које су недавно купили, искуству које имају и замолите их за препоруку. Верујемо да ће сви радо поделити с вама колико су задовољни или разочарани радом неког новог кућног апарата. Проверите које им функције највише одговарају, колико често су неки апарат морали да поправљају, које им функције недостају, да ли би изабрали неки други када би опет бирали и зашто.

Немојте да купујете импулсивно

Белу технику дефинитивно не бисте требали да купујете импулсивно или на основу аргумената који немају везе с вашим потребама и/или карактеристикама апарата. Да бисте ово избегли, направите списак приоритета који су вам важни. Ако купујете нови фрижидер напишите опис попут величине фрижидера, запремине замрзивача, ставите на папир који енергетски разред вам је важан и колику гаранцију очекујете. Према састављеном списку изаберите неколико модела и упоредите их у физичким и онлајн продавницама и изаберите онај фрижидер који има најбољи однос цене и вама важних карактеристика.

Узмите у обзир своје навике

Само зато што на пример волите да гледате емисије о врхунском кувању не значи да ћете све хтети да поновите и у сопственој кухињи. Ако једном месечно палите рерну и печете колаче, вероватно вам не треба скупа парна рерна са брдом различитих опција и функција или неки други скупоцени апарат за кување. Само зато што је веш машина велике запремнине на распродаји, не морате да купите баш тај модел с обзиром да живите сами и можда ни немате довољно одеће да је у потпуности напуните. Дакле, свакако размислите о својим навикама и узмите у обзир величину домаћинства и колико ћете често да користите жељени апарат. Коначан избор прилагодите свим тим параметрима.

Три пута измерите, једном купите

Не бисте веровали колико иначе драгих и паметних људи купи белу технику која не може да стане на жељено место. Ако треба, три пута измерите простор у који планирате да поставите неки апарат и добро проверите димензије изабраног апарата. На пример машине за судове, које могу бити уградне или самостојеће, имају приказане различите мере у својим спецификацијама, обратите пажњу на све могуће мере и проверите обавезно које се односе на саму уградњу.

Будите спремни на додатне трошкове

Велики апарати могу бити поприлично захтевни након што их купите. И ту не мислимо само на уобичајено одржавање, понекад се зна десити да неки нови апарат захтева додатне трошкове или приликом уградње или чак за време свог рада. На пример, можда ћете морати додатно да учврстите нову машину за веш зато што се јако тресе и бучна је када ради центрифугу, можда ће вашој новој плочи за кување обавезно бити потребан и аспиратор јер се једноставно ствара превише дима и паре док кувате, а вашој новој сушилици је потребан другачији одвод или довод ваздуха. Све су то ситнице на које треба обратити пажњу да не би дошло до неочекиваних трошкова или препрека за уградњу новог апарата.

Урачунајте и редовно одржавање и евентуалне поправке

Увек је добра идеја приликом куповине новог апарата и беле технике проверити и сазнати списак овлашћених сервисера у вашој близини. Сервиси се разликују у односу на брендове уређаја и вашу локацију. Нема смисла купити неки велики кућни апарат који не можете да поправите у својој близини, па треба додатно да трошите на превоз до најближег сервисера. У продавници свакако проверите и услове гаранције, а да га не бисте изгубили припазите да ваше уређаје увек поправљају овлашћени сервисери.