Прочитај ми чланак

Банке износе новац из Србије

0

bankeblic(НСПМ)
Србија је изгубила скоро 1,5 милијарди евра, односно пет одсто бруто домаћег производа оствареног у прошлој години због повлачења капитала страних банака из региона.

То показује истраживање Друге бечке иницијативе коју чине ММФ, ЕБРД, ЕИБ, Светска банка и Европска комисија, а у које је „Блиц“ имао увид.

– Србија спада у земље у којима је дошло до значајног повлачења новца у целој прошлој години, али дошло је до благог опоравка у последњем кварталу, што се вероватно наставља и на почетку ове године. Оно је мање него у другим земљама, док се снажно повлачење новца из Словеније, Мађарске и Хрватске, уз Летонију и Литванију, наставља – каже за “Блиц” економиста Владимир Глигоров, уз опаску да је прилив средстава готово занемарљив, тако да је то рђава вест, осим што има и горих примера.

Повлачење капитала банака за директну последицу имало је губитак око пет одсто БДП. Ако се има у виду да је у 2012. године код нас остварен домаћи бруто производ од 29,7 милијарди евра, рачуница је јасна, скоро 1,5 милијарди евра је губитак. Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте банке, каже за „Блиц“ да су банке повлачиле новац у матице од остварене добити.

– У Србији није проблем тај што банке повлаче новац, јер њега има довољно за кредитирање. Проблем је што нема пројеката које би могле да финансирају и што је заустављен инвестициони циклус – указује Царић.

Када је реч о кредитирању приватног сектора у односу на регион, Србија је у много бољој ситуацији, јер бележи раст од скоро три одсто у 2012, каже се у извештају. У Хрватској је забележен пад за око седам одсто, док у је Мађарској скоро девет одсто.

– Сигурно да би смањење кредитне активности имало за последицу доста озбиљне проблеме као што је пад БДП. Срећом, то смо избегли кроз неколико комбинација мера. Држава се задуживала значајно када је почела криза, банке су наставиле са кредитирањем, појачана је активност међународних финансијских инвестиција, као и раст страних улагања – каже за „Блиц“ Владимир Чупић, председник Извршног одбора Хипо Алпе-Адрија банке.

Наш саговорник сматра да ови подаци охрабрују, и да се напредак може очекивати и у 2014. години.

Рекордери по губицима БДП због повлачења новца банака у земље матице су Хрватска и Мађарска.