Прочитај ми чланак

Банке и удар на џеп: Шта ћемо све плаћати скупље?

0

Многе банке су и ове године подизале накнаде, а сада најављују нове, веће трошкове и за наредну годину. У некима је већ поскупело одржавање рачуна, док су неке најавиле да ће наплаћивати оно што до сада никада нису.

Неће све банке поступати исто, али је сигурно да ће многе подићи цене одржавање рачуна, СМС обавештења, те коришћења банкомата и исплате готовине. Неке услуге биће скупље 10 до 20 одсто, али биће и банака које ће ићи и на веће цехове. Једна банка је недавно обавестила клијенте да диже цену одржавања рачуна са 370 динара месечно на скоро 500. Друга је пак изненадила новим трошком.

Како је навела у обавештењу, од наредне године наплаћиваће се одржавање девизног рачуна. Биће то нешто више од 100 динара месечно, а накнаду ће скидати управо са девизног рачуна, односно штедње. То је порука и свима онима који имају и по неколико девизних рачуна да размисле шта им је чинити. А, многи имају један за децу, један за не дај боже, један да се подигне мало чешће кад плата не издржи до 1. у месецу…

У неким банкама ће бити скупља и СМС обавештења која су само у овој години поскупела са 70 на 100 динара месечно. Исто тако треба рачунати и на могућност поскупљења накнаде за исплату кеша на банкомату друге банке, а која је ове године у једној банци поскупела са 150 на 200 динара. На листи је и услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, која ове године просечно кошта око 450 динара.

Измене тарифа и корекцију појединих цена услуга банке лагано најављују ових дана. Поједини банкари кажу и да су цене за одређене услуге снижене, а за друге незнатно увећане.

Из Народне банке Србије више пута су подсетили да банке нису у обавези да унапред достављају измене тарифа за услуге које пружају. У складу са Законом о платним услугама, једино морају да информишу своје кориснике писменим путем – најмање два месеца раније.

14 накнада

Од марта 2020. године, све банке су у обавези да Народној банци Србије достављају цену 14 накнада које наплаћују клијентима, ради јавног објављивања на сајту централне банке.

Тако, на пример, месечно одржавање рачуна кошта клијенте од 150 до 350 динара, за основне пакете рачуна, мада поједине банке не наплаћују ову накнаду.

Издавање чекова наплаћује се до 20 динара по чеку, а дозвољени минус је и даље убедљиво најскупља ставка коју зарачунавају банкари у Србији и креће се између 30 и 40 одсто.

Банке имају посебне провизије и за пријем новца из иностранства на девизни рачун у Србији, затим за услуге мобилног и електронског банкарства, дебитне и кредитне картице, али и подизање кеша картицама. Ту су и накнаде за издавање разних потврда, за промену кредитног лимита и за слање опомена уколико касните са уплатом рате кредита…