Прочитај ми чланак

БАНКА ЗБОГ КРЕДИТА У ШВАЈЦАРЦИМА самохрану мајку и шесторо деце избацију на улицу

0

Кредит у швајцарцима годинама загорчава живот Бранке Алексић из Смедеревске Паланке, а сада је ситуација постала драматична

Бранка је, након смрти супруга, остала сама са шесторо деце у кући од шездесет и пет квадратних метара коју никако не може да отплаћује.


Почетна рата кредита у швајцарцима 2008. била је око осам хиљада динара. Сада је око двадесет. Са пензијом покојног мужа у висини од тридесет хиљада динара Бранка Алексић и шесторо деце једва опстају. Њеној породици прети опасност да остане без крова над главом.

– Из банке су долазили два пута. Задњи пут су били пре можда месец дана, да поново процене кућу и да је дају на продају – каже Бранка.

Како се сналазите за храну,за основне потребштине? Је л’ морате да узимате на вересију?
– Па узимамо. Ту имамо продавницу па узимамо, онда то вратиш и то тако иде, али у суштини, деца нису гладна – каже она.

Кућа је купљена за дведесет хиљада евра. Не зна се на колико је сада процењена.
– Да сутра изађем одавде ко ће мени да прими са шесторо деце. Знате шта, ја се некада питам да ли је могуће. Али мислим да сам толико јака да ћу да издржим све за децу – каже она.
У вези са случајем неотплаћеног стамбеног кредита у швајцарцима, покојног Милана Алексића, Рајфајзен банка се огласила штурим саопштењем.

„Рајфајзен банка тражи најбоље решења за обе стране. Поштујући обавезу чувања банкарске тајне, банка жели да случај реши у складу са релевантним законским прописима и у сарадњи са надлежним државним органима, не износећи детаље у вези са случајем у јавност.“
Удружење за заштиту потрошача „Ефектива“ Рајфајзен банци указује на неизмерно тешку ситуацију Бранке Алексић.

– С обзорим на случај самохране мајке Бранке Алексић банка може да умању дуг на неки реалан. Да понуди олакшицу Бранки која не бежи од обавеза. Људи планирају једну рату а онда она из године у годину расте – каже Дејан Гавриловић из удружења „Ефектива“.

Због неплаћених рачуна Бранки Алексић из Смедеревске Паланке је искључена струја. Она је препуштена самој себи. Од шесторо деце, четворо су школарци и добри ђаци, прича поносито ова мајка. Уколико се појави купац куће Бранка и њена деца ће морати да се иселе у року од петнаест дана.