Прочитај ми чланак

БАКА-МАРА ЏАНКОВИЋ ПОДНЕЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ против поверилаца

0

Пре два месеца јавност Србије је потресло брутално принудно исељење Маре Џанковић, старице којој су у 94. години живота полицајци са Савског венца по наређењу јавне извршитељке Мирјане Димитријевић ненајављено упали у стан у Сарајевској улици, и избацили на улицу њу и њену ћерку не дозволивши им да понесу ни лекове и личне ствари.

Након што је преживела избацивање из свог дома, бака-Мара је доживела још један шок када је њена ћерка Данијела 23. априла преузела од јавне извршитељке Мирјане Димитријевић Закључак о утврђивању трошкова извршног поступка, из ког су Мара и Данијела сазнале да су се од продаје њиховог дома наплатила три, уместо два повериоца, и да су оштећене за 20 хиљада евра!

Наиме, повериоци Весна Мијатовић и Сања Милићевић су јавној извршитељки једно потраживање представиле као два. Одмах следећег дана, Мара и Данијела су поднеле Мирјани Димитријевић захтев за отклањање неправилности, на који су добиле одговор да се обрате полицији и тужилаштву, односно да јавна извршитељка нема овлашћења да им помогне.

Мара Џанковић је против поверилаца Весне Мијатовић и Сање Милићевић поднела кривичну пријаву за кривично дело преваре, за које је запрећена казна затвора до десет година затвора. После свега што су преживеле, предстоји им дуг пут да докажу превару.

Ово је само још један у низу случајева који показују да Закон о извршењу и обезбеђењу погодује искључиво преварантима и да обични грађани немају никакве ефективне правне механизме да се заштите од пљачке. Потпуно је неприхватљиво да јавна извршитељка Мирјана Димитријевић има моћ да командује полицији да се брутално обрачунава са немоћнима, а да потом слеже раменима на чињеницу да је повериоцима наплатила 20 хиљада евра више него што им припада. У питању је системски проблем који се неће решити само кривичном одговорношћу превараната.

Важно је да кривци буду кажњени и да се жртве обештете, међутим још је важније да се Закон о извршењу и обезбеђењу хитно промени тако што ће се обуздати самовоља извршитеља. Промене које је Министарство правде изнело у Нацрту измена и допуна ЗИО неће спречити да се овакве преваре убудуће догађају. Напротив, уколико се Нацрт усвоји контрола рада јавних извршитеља биће још мања, а овакве преваре ће бити свакодневне.

Здружена акција Кров над главом

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!