Прочитај ми чланак

БАХАТО КРШЕЊЕ ЗАКОНА: Орлић није пријавио плату из Ћуприје

0

Посланик Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Србије Владимир Орлић поново ради у школи у којој је био незаконито ангажован, а примања није пријавио Агенцији за борбу против корупције, показују документа у које је БИРН имао увид, а преноси портал Јавно.рс.

Иако је Орлић током гостовања у емисији Прессинг на Н1 изјавио да не предаје у Високој медицинској школи у Ћуприји, документи које је пренео БИРН показују да је ангажован као предавач на мастер студијама за школску 2019/2020. годину.


Како преноси јавно.рс, након што је његов претходни ангажман просветна инспекција 2018. оценила као незаконит, Орлић је поново ангажован од децембра 2019.

Ипак, те приходе није пријавио Агенцији за борбу против корупције, што је по закону у обавези да учини. Последњи извештај показује да је у октобру 2018. године пријавио да више не прима плату из ове школе у којој је тада радио од фебруара до септембра 2018. и за то примао месечну плату од 40.000 динара.

Руководилац Високе медицинске школе у Ћуприји Љиљана Антић, која је део Академије васпитачко медицинских струковних студија, у разговору за БИРН прво је изјавила да не зна да ли Владимир Орлић ради у школи, а затим је тврдила да не ради.

На констатацију БИРН да је на седници у децембру 2019. изгласан да буде ангажован и да се налази у распореду испита за фебруар, Антић је рекла: „Па је л’ знате ви кад је био фебруар“.

Љиљана Антић је као руководилац и председник наставно-научног већа учествовала на седници на којој је изнет и изгласан предлог одлуке да се Орлић ангажује, а послала је и позив за седницу на којој је ово ангажовање било тачка дневног реда.

Она, ипак, тврди, да се тиме није упозната, да би потом додала: „Јесте радио, али више не ради“.

Владимир Орлић није одговорио на питања БИРН на ову тему.

Орлић је у Ћуприји стручни сарадник на мастер студијама на предмету „примена информационо комуникационих технологија у здравству“, а његово ангажовање било је неопходно „због акредитације студијског програма Струковна медицинска сестра“, пише у записнику са седнице.

Његов страначки колега Александар Мартиновић је плату из Ћуприје пријавио Агенцији за борбу против корупције тек након писања о БИРН-а о њиховом незаконитом раду као предавача у овој високошколској установи, додаје се.

Висока медицинска школа у Ћуприји и даље је место на ком су додатни посао нашли државни функционери из владајуће Српске напредне странке, чије је ангажовање просветна инспекција раније оценила као незаконито.

Поред Орлића и Мартиновића у овој школи ради и државни секретар Иван Бошњак.