Прочитај ми чланак

АРАПИ, А НЕ НЕМЦИ купују Аеродром Београд

0

ок

Ко ће бити нови власник београдског аеродрома „Никола Тесла“ питање је којим се ових дана баве словеначки медији, након што је љубљанска ваздушна лука продата немачкој компанији Фрапорт. По љубљанским извештајима, Фрапорт је заинтересован и за Теслу, чиме би комплетирао регионални портфолио аеродрома у свом власништву који би се протезао од Љубљане, преко Београда па до Софије.

Међутим, упркос томе што се Влада Србије одавно овим поводом није званично оглашавала, готово је сигурно да ће уместо Немаца у Сурчин (по други пут) доћи Арапи.

Након што је Етихад, авио-гигант из Уједињених Арапских Емирата, преузео мањински пакет, али и комплетно управљање Јат ервејзом, који је преименован у Ер Србију, објављено је да су компаније из те земље заинтересоване да преузму и сам аеродром. С обзиром на све досадашње најаве инвестиција из УАЕ, ово никог није зачудило. Према досадашњим информацијама, Влада Србије ипак није спремна да аеродром прода, као што су то урадили Словенци, већ да га инвеститору да под концесију на највероватније 20 година, током којих би он имао право да убире сав приход. Заузврат, држава би захтевала да улагач у Сурчину изгради другу писту, трећи терминал који би користила искључиво Ер Србија, обнови први терминал, изгради хотел и највећи регионални карго центар. Укупан износ ових инвестиција би био око милијарду евра.

Ради јаснијег увида у однос величина, цео љубљански аеродром Фрапорту је продат за 234,4 милиона евра.

Према ранијим наводима, грађевински гигант Арабтек је заинтересован да преузме на себе реализацију оваквог аранжмана, заједно са још једном компанијом из Емирата, чије име није објављено. Ови инвеститори су летос већ били у Влади Србије на иницијалним преговорима око могућег концесионог уговора, због чега евентуални покушај Фрапорта да се „умеша“ у посао око преузимања „Николе Тесле“ и то класичном куповином аеродрома, не делује изгледно.

С друге стране, продаја аеродрома Емиратима, у ситуацији када је водећи авио-превозник у држави већ под управом компаније из те државе, засигурно неће наићи на подршку на Западу, где се већ критички гледа на продају Јата Етихаду. Томе засигурно доприноси и то што је након формирања Ер Србије, која бележи одличне пословне резултате, аеродром „Никола Тесла“ подигао цену такси за нискотарифне превознике за чак 40 одсто, што је навело челнике мађарског Виз ера да сасвим отворено оптуже београдску ваздушну луку да ради у интересу Ер Србије, а на штету „лоу-кост“ компанија. Виз ер је у међувремену укинуо линије за Осло и Брисел, а после њега су и бројни други нискотарифни превозници одлучили или да оду из Србије или да укину поједине линије и смање обим саобраћаја. Између осталог, то су учинили Изи џет, Џерманвингс и Норвиџан, мада бар у одређеним случајевима разлози нису били везани за однос аеродрома и националног авио-превозника.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић сматра да Србија уопште не треба да продаје београдски аеродром, јер он већ сада позитивно послује, већ да би требало да постави професионални менаџмент, који ће унапредити пословање и тако прибавити средства за евентуална проширења и унапређења.

– Најгоре би било када би се аеродром продао сувласнику Ер Србије, јер би то штетило осталим авио-компанијама или би се барем стекао утисак да то њима штети или да може да им штети – тврди Ковачевић.

Упитан да ли би се исти аргументи примењивали и да је, на пример, Луфтханза купила Јат, а Фрапорт купио аеродром, Ковачевић нема дилеме.

– Ја бих се бунио. И тада бих се бунио као и сада, јер аеродром може да се развија само ако свима пружа услуге под истим условима. Овако ће се увек пронаћи начин да се помогне Ер Србији, а ако се то и не догоди, остале авио-компаније ће сигурно веровати да ће аеродром хтети да пронађе начин да помогне националном превознику – тврди Ковачевић.

Овај стручњак сматра да не би било добро ни да се Фрапорту прода аеродром, као што су то урадиле словеначке власти, јер сматра да је „Никола Тесла“ већ сада успешан аеродром, којем није потребна доградња капацитета „када ни ови нису до краја искориштени“.

– У сваком случају, ако се ишта буде продавало, неопходно је да то буде урађено уз потпуно јавни тендер – каже Ковачевић, који додаје да верује да ће упркос овим аргументима, Влада ипак продати аеродром, као и што ће продати „све што може“. 

Успешно

Београдски аеродром „Никола Тесла“ у првој половини ове године остварио је раст броја услужених путника од 32 одсто, пошто је преко њега летело скоро два милиона путника. Оваквом резултату понајвише је допринело боље пословање Ер Србије, чијим авионима је превезено чак 70 одсто више људи него у првој половини прошле године, уз остварење раста прихода од преко 80 одсто.

У Ер Србији и Етихаду запослено више од 600 људи из Србије

Београд – Партнерство Ер Србије са Етихад ервејзом из Уједињених Арапских Емирата омогућило је радна места за више од 600 држављана Србије, саопштила је данас та компанија. Како се наводи, више од 300 грађана Србије запослено је у Етихад ервејзу, а могућности за запошљавање отварају нове перспективе и за младе одабране за дипломски програм менаџмента. Прецизира се да је у Етихаду посао нашло близу 200 чланова посаде, четири пилота, 30 радника за рад са путницима на аеродрому и више од 70 људи који ради на корпоративним позицијама у разним секторима те компаније.

У првој половини ове године у Ер Србији се запослило 300 професионалаца, већина у комерцијалној делатности. Та авио-компанија има 50 оглашених слободних радних места, а у току је процес запошљавања пилота и кабинског особља. 

(Данас)