• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • Анализа: ЛИБОР скандал или како банке из Лондону владају светским финансиjским тржиштима
Прочитај ми чланак

Анализа: ЛИБОР скандал или како банке из Лондону владају светским финансиjским тржиштима

0

Interbank Offered Rate – ЛИБОР је просечна каматна стопа коју процењују водеће банке у Лондону коју би платиле ако би посуђивале од других банака.

Поред Еурибора то је основно мерило за краткорочне каматне стопе широм света.

Што овде примећујемо? Лондон и водеће банке процењују (тачније речено одређују) каматну стопу.

Простор за манипулацију је незамислив.

Од обичне уплате кредитном картицом до милионских зајмова.

Да ли још неко заиста верује да је финансијска моћ у континенталној Европи, па и у ЕЦБ-у без зеленог светла Лондона?

ЛИБОР стопе се обрачунавају за 10 валута и 15 периода посуђивања, од једне ноћи до једне године, и сваки дан се објављују у 11:30 ујутро по лондонском времену. Многе финансијске институције, посуђивачи за хипотеке, те агенције за кредитне картице одређују сопствене стопе у односу на ЛИБОР. Најмање 350 трилиона еура у дериватима и другим финансијским инструментима су повезани са ЛИБОР.

Ко је уопште одредио које валуте долазе у обзир и на основу чега је одређено 15 периода? Објављује се у 11.30 по локалном времену, то је 12.30 у Европи. Многи од вас знају да ако се не уплати (у многим банкама) до 14 сати, уплата се обрачунава као уплата следећег дана. Новац стоји на рачуну. Да ли је ико помислио да се за тих 1,5 сати може манипулисати каматна стопа или током следећих 24 сата и мање док се не обради уплата, ако се закасни након 14 сати? Да ли због тога плаћате више него што би требало?

Ако вам се то догоди, можда је узрок ЛИБОР. Стога је одржавање економије на дугу баш привлачна ствар, зар не? Било би занимљиво анализирати појединачне случајеве и да ли има утицаја либора, али о томе ћемо другом приликом. Треба знати да је ЛИБОР саставни део свих оних који позајмљују и живе од кредита. Где постоји каматна стопа, ту је ЛИБОР.

У јуну ове године је постигнуто више новчаних „договора“ о одштети након криминалних радњи од стране Barclays Bank након открића значајне пљачке и сарадње банака чланица у вези са подношењем стопа. То је изазвало ЛИБОР скандал.

Удружење британских банкара је објавило 15-тог септембра ове године да ће пренети надгледање ЛИБОР контролорима у Уједињеном Краљевству. То је био предлог Савјета за финансијске услуге, након препорука независне анализе њиховог директора Мартина Ветлија.

Ветли је предложио да банке које одређују стопе ЛИБОР морају их заснивати на стварним међубанкарским тржишним трансакцијама депозита и регистровати те трансакције. Те извјештаје би банке објављивале након три месеца. Веатли је такође предложио кривичне санкције због манипулације основне каматне стопе.

Клијенти финансијских институција ће можда осетити неуравнотеженије и веће трошкове позајмљивања и заштите након имплементације препоручених реформи (Зашто клијенти испаштају због нечега што нису проузроковали? Зато јер су и Грци „лењи“ и желе само трошити. Исприке. Исприке. Исприке.) Влада Уједињеног Краљевства је пристала да прихвати све препоруке Веатлија и тражила је законе који би их имплементирали.

Тако гласи бајка за јавност.

Можда ће вам звучати чудно, али једна од особа која се поред Мака Кејслера врло често бави ЛИБОР скандалом је новинар Ролинг Стоун! Matt Taibbi има свој блог у политичком делу магазина на интернету. Погледајмо шта је он рекао још 4-ог јула ове године у тексту „ЛИБОР банкарски скандал све већи, Barclay је објавио оптужујући е-маил, умешана британска влада“.

Напустили смо бајку, идемо у стварни свет, прво са Табијем.

„Ова прича о ЛИБОР је све луђа сваки минут. Службено смо нестали у зечјој рупи међународне финансијске олигархије.“

Бивши први човек Barclay-а Боб Дајмонд данас сведочи пред парламентом у Лондону. Сигурно ће бити шокантних тренутака. Али већ се десило нешто шокантно. Пре сведочења, Barclay је објавио е-маил од 29-ог октобра 2008. године. Написао га је Дајмонд тадашњем предсједавајућем Џону Варлиу-у те COO–у Jerry del Messieru (који је такође пред неколико дана дао оставку). Е-маил првог човека другој двојици високих директора Barclay-а садржи сваки детаљ садржаја разговора вођеног тога дана између  Дајмонда са тадашњим бројем два Банке Енглеске Паулом Такером.

У е-маилу Дајмонд каже другој двојици директора да је добио дозволу од Такера, заправо охрабрен је, да спусти ЛИБОР стопе. Што је још горе, Дајмондов е-маил сугерише да је Такер само извршавао наређење, да је добио телефонски позив од ‘броја озбиљних људи унутар Whitehalla’, то јесте, Британске владе. Они су изразили забринутост због високих ЛИБОР стопа Barclay -а.

У овој верзији догађаја Такер је био посредник за Британску владу. Рекао је Дајмонду да намјести стопе посуђивања да би се одржала привидност финансијске стабилности за добро Краљице и државе.

Још једном: ЛИБОР је стопа по којој банке позајмљују једна од друге. Велики проценат светских инвестиција с варијабилном стопом је повезан са ЛИБОР. Када су ЛИБОР стопе високе, то сугерише да је ниско поверење међу банкама. Високе ЛИБОР стопе су обично индикатор слабог финансијског здравља међу банкама. Ако су банке манипулисале са ЛИБОР, чиниле су то да би изгледале здравије, али то је утицало на стотине трилиона долара широм света у разним финансијским инструментима.

Током краха 2008. године владе су, разумљиво, биле забринуте због високих ЛИБОР стопа. Високе стопе и недостатак поверења у банке су пријетили економској стабилности. „

Пре десетак година би било незамисливо да владе охрабре банке које ће лажирати стопе. То је данас постала норма.

Укратко, у е-маилу је Такер питао Дајмонда зашто друге банке имају ниже стопе за позајмљивање у односу на Barclay-а . Да ли то значи да је Barclay-и био ван игре и једини имао стварне стопе?

Тешко је рећи. Чини се да је Barclay највише страдао у овом скандалу јер се задњи прикључио игри. Ове информације се заснивају на једном е-маилу. Колико је он стваран, тешко је рећи, али где има ватре, има и дима. То је сигурно. Вероватно више има о свему овоме у службеним документима, али то ћемо оставити за идуће анализе о ЛИБОР. Један текст је једноставно премало да се обради та тема – скандал који још увек траје.

Тако је то било у јеку кризе.Barclay је био жртвено јагње, е-маил показује да су политички елементи били умешани у скандал, а да су клијенти били жртве свакодневне манипулације.

Ситуација се у међувремену још више закомпликовала. Мак Кејслер је имао пуно тога за рећи о скандалу који је и предвидео, као и многе друге скандале те економска кретања.

Мак Кејслер је био гост Ал азеера-е, што је само по себи било велико изненађење с обзиром на његове ставове. Очигледно је неко од уредника мислио да би врућа дебата повећала број гледалаца. Али направили су и то и нешто сасвим супротно. Кејслер је изузетно агресивно почео размотавати клупко звано ЛИБОР.

На страници се налази снимак емисије, те транскрипт. Укратко, Кејслер је рекао следеће:

„Престаните да лагжете!. Дерегулација? Не постоји никаква регулација!

Можете наново правити хипотеке до бесконачности у Лондону! Немојте више лагати!

Људи пате због мера штедње док разни чланови комисије лажу!

То је апсолутно неприхватљиво!

У Лондону нема регулације. Енглеска банка је потпуно умешана у скандал! „

Жестоко … Без длаке на језику. Као и увек кад је Мак Кејслер у питању.

Очигледно је да је ЛИБОР скандал изазвао жестоке реакције, па чак и веће од штампања новца од стране ФЕД-а и ЕЦБ.

Либор скандал је низ превара повезаних са Лондон Interbank Offered Rate те истрага након тога и реакције, писао је citywire.co.uk..

С обзиром да се ЛИБОР користи на тржишту дериватима САД, покушај манипулације ЛИБОР-а је покушај манипулације америчким тржиштем дериватима. Стога је то кршење америчког закона. Хипотеке, студентски зајмови, финансијски деривати и други финансијски производи се често ослањају на ЛИБОР. Манипулација либора може имати огромне последице на глобално економско тржиште.

27. јула 2012. године је Financial Times објавио текст бившег трговца финансијским производима који је рекао да је манипулација ЛИБОР уобичајена ствар од 1991. године.

Што се даље дешавало? У јуну је  Barclay-и кажњен са $ 200.000.000 од ЦФТЦ-а те 160.000.000 од америчког Министарства правосуђа. Било је ту још казни, али ове две су највеће.

Већ сада се може рећи да је ЛИБОР скандал један од највећих, ако не и највећи у историји економије какву познајемо. Овај текст је покрио само делић свега онога што се дешавало и то на самом почетку. Овај скандал је имао успоне и падове. Један дан би сви о њему причали, други дан га нико не би спомињао. Ми имамо намеру да пратимо овај скандал као и скандал са златом у више текстова због волумена тих дешавања.

Читалац треба овај текст схватити као увод у материју која је изузетно комплексна и обимна те има огроман утицај на џеп сваког становника планете. Ако сте у економском систему на било који начин, ЛИБОР је неизбежан.

Када смо говорили о Ангели Меркел и Саркозију, „спаситељима Европе“ и рекли да су они немоћни у односу на City of London и Wall Street, то се можда чинило не тако вероватним. ЛИБОР скандал је доказ да је City of London финансијски центар света, а Wall Street најјача подружница. Треба поновити, манипулација ЛИБОР је против закона САД-а. Стога, логичан закључак је да је City of London центар светске економије.

Треба рећи да ЛИБОР скандал није баш заузето толико простора у медијима у САД као у Европи и Уједињеном Краљевству. Осим тога, постављају се два питања. Прво, зашто је Barclay жртвено јагње? Да ли је некоме сметала та банка или су схватили да Barclay не игра игру у потпуности па је била погодна за улогу коју су јој доделили? Друго, да ли је ико верује да су казне које је платио Barclay велике у односу на трилион долара на које су директно утицали својим одлукама у City of London?

Ова прича је далеко од краја. Оно што је описано у овом тексту је само почетак једне дуге и невероватне приче. Као што смо рекли, једно је сигурно: као и сага са златом, и ова прича ће имати још много епизода.

 

(Адванце)