Прочитај ми чланак

Америчка економија потонула: Највећи пад у историји државе

0

Економија САД-а у другом кварталу ове године (месеци април, мај и јун) смањила се за запањујућих 33 одсто, објавио је АП.

Ова вест додатно ће нарушити рејтинг Доналд Трампа који се до 2020. хвалио економским растом. Реч је наиме о далеко најгорем потонућу америчке економије у историји мерења, током којег су десетине милиона Американаца остали без посла, а стопа незапослености попела се на 14,7 одсто.

Министарство трговине објавило је да је овакав пад БДП-а у једном кварталу незабележен током досадашње историје мерења, дакле од 1947. године. Досад најгора “контракција” догодила се пре 62 године, када је током администрације Двајта Ајзенхауера БДП пао за 10 одсто у једном кварталу.

У првом кварталу, дакле од 1. јануара до 31. марта, пад БДП-а износио је 5 одсто, чиме је окончана рекордно дуга, 11-годишња економска експанзија у САД-у.

Овакав пад изазвала је пандемија коронавируса, због које је почетком марта дошло до великог затварања широм света, што укључује и већину савезних држава САД-а.

Осим што је реч о ударцу на милионе Американаца, овај пад додатно ће нарушити рејтинг америчког председника Доналда Трампа који је управо раст економије до краја 2019. године истицао као главни успех свог мандата.

Једина добра вест у целој причи је да економисти предвиђају и стреловити опоравак, који је почео већ у актуалном, трећем кварталу који би према проценама требао да се заврши с економским растом од 17 одсто. Ипак, све тежа епидемиолошка слика у великим савезним државама попут Флориде, Тексаса и економски најјаче Калифорније, могла би изазвати нови талас “лоцкдоwна” и тако успорити очекивани опоравак.