Прочитај ми чланак

Ако имате овакав уговор за стамбени кредит, скочиће вам рата: Детаљно објашњење…

0

Проверавали смо у централној банци како ће то да утиче на рате кредита у Србији, односно, да ли се може очекивати корекција рате у еврима за стамбене кредите?

Први пут после седам година еурибор, што је прецизније основна камата за евро је поново позитивна. Еурибор је саставни део камате за дужнике са индексираним кредитима и он је сада 0,029. Додатно, банке су најавиле и повећање накнада за клијенте правдајући их инфлацијом.

За дужнике у Србији, чији су кредити везани за евро, ова информација је значајна јер је еурибор саставни део каматне стопе по којој и они отплаћују свој дуг.

Променљиве каматне стопе по којој се у Србији обрачунавају кредити чија је отплата везана за евро, састоји се од два дела: један је шестомесечни (6М) еурибор и његова вредност је променљива, а други је фиксни део – такозвана маржа банке у процентуалном износу.

Проверавали смо у централној банци како ће то да утиче на рате кредита у Србији, односно, да ли се може очекивати корекција рате у еврима за стамбене кредите?

– Каматне стопе на евро тржишту новца последњих месеци бележе благи раст, што је последица постепене нормализације монетарне политике Европске централне банке у условима растућих инфлаторних притисака. Претходних месеци је смањен обим куповине активе од банака у оквиру тзв. АПП програма квантитативног попуштања Европске централне банке, који би требало да се заврши до 1. јула, а на јунској седници ЕЦБ је најавила да ће у јулу референтну каматну стопу повећати за 25 базних поена, при чему је додатно повећање каматне стопе најављено и за септембар. Након тога ће вероватно бити настављено благо повећање каматне стопе, али ће оно зависити од економских изгледа и изгледа у погледу инфлације у средњем року.

Због тога ће и код стамбених евроиндексираних кредита који се отплаћују на домаћем тржишту и који су одобрени по варијабилној каматној стопи највероватније доћи до одређеног повећања рата на кредите које у овом моменту не би требало да буде велико – рекли су из Народне банке Србије за Телеграф Бизнис.

Такође, напомињу, треба имати у виду да се повећање рате односи на кредите који су одобрени по варијабилној каматној стопи, тј. везани за тромесечни или шестомесечни еурибор, док се за кредите одобрене по фиксној каматној стопи, то не очекује.

Колико треба да се скок прелије на рату у Србији

На питање колико је потребно да се прелије тај тренд на наше тржиште, односно, да ли има места предвиђањима домаћих економиста да рата може драстично да скочи, из НБС објашњавају:

– Када је реч о кредитима који су у отплати, период у коме ће се раст еурибора пренети на рате кредита зависи од тога када је склопљен уговор и за коју је каматну ступу са европског тржишта новца везан кредит (за тромесечни или шестомесечни еурибор) јер се у складу с тим и врши тромесечно или шестомесечно прилагођавање каматних стопа на домаћем тржишту – прецизирају за наш портал у НБС.

Када је реч о каматним стопама на нове евроиндексиране кредите, оне би такође наредних месеци могле да забележе благи раст, али тај раст не мора у пуној мери да прати раст еурибора, јер банке у условима повећане конкуренције на домаћем тржишту могу да део раста еурибора компензују смањењем маржи, што су у пракси често и чиниле, рекли су нам у централној банци.

– Ако се има у виду пројекција инфлације ЕЦБ према којој би инфлација у зони евра требало да се приближи циљаном нивоу од 2% у периоду од наредне две године, као и да су ризици у погледу раста БДП-а зоне евра израженији наниже, у овом тренутку нема простора за страх да ће доћи до значајнијег скока рата на кредите индексиране у еврима. ЕЦБ ће настојати и даље да обезбеди релативно повољне услове финансирања који су неопходни за подршку одрживом привредном расту и имајући то у виду не треба очекивати нагли или брзи раст каматних стопа нити значајнији раст рата на евроиндексиране кредите – навели су наш портал из НБС.

Како се кретао Еурибор

Према подацима сајта Еурибор-ратес.еу, 6М еурибор се „у плус“ вратио 6. јуна.

Приметно је да су највише вредности ове каматне стопе достизале током 2008. године.

„Ако се има у виду пројекција инфлације ЕЦБ према којој би инфлација у зони евра требало да се приближи циљаном нивоу од 2% у периоду од наредне две године, као и да су ризици у погледу раста БДП-а зоне евра израженији наниже, у овом тренутку нема простора за страх да ће доћи до значајнијег скока рата на кредите индексиране у еврима“

Тачније, 9. октобра 2008. вредност 6М еурибора била је 5,448 одсто.

Најнижу вредност, 6М еурибор имао је 20. децембра 2021. године, када је износио -0,554 одсто. Подсећамо да је вредност еурибора током 2007. године износила чак и до скоро 5. У тој опцији , висина месечне обавезе за претходни пример кредита би се увећала на чак 418 евра