Прочитај ми чланак

30 милиона евра: Спрема се нова пљачка Београда – овај пут преко ГСП-а

0

Центар за локалну самоуправу (ЦЛС) оценио је данас да власти у Београду за најављену набавку 100 зглобних аутобуса треба да распишу поштен и непристрасан тендер и да не помишљају да посао вредан 30 милиона евра уговарају "испод жита".

„Уместо да набавци нових 100 зглобних аутобуса приступе кроз јавни позив, градска власт креће у овај посао вредан 30 милиона евра (без ПДВ-а) путем периодичног индикативног обавештења објављеног 3. октобра, што у старту значи мање транспарентности и конкуренције“, оценио је ЦЛС.
У саопштењу се истиче да нова набавка „буди лоша сећања“ на куповину 244 аутобуса прошле године, када је на тендеру за 70 соло аутобуса, на коме је победио турски „БМЦ“, захтевани рок испоруке био само 70 дана, што је изазивало сумње да се ради о возилима са лагера, а не аутобусима конкретно произведеним за потребе Београда.

На тендеру за још 174 соло аутобуса, на којем је победио кинески „Хигер“, услов за производјача био је минимум 4.000 градских возила испоручених у претходне три године, чиме је у старту избрисана конкуренција, наводи се у саопштењу и додаје да су кинески аутобуси плаћени по комаду више од 200.000 евра, „што је изазвало неверицу и шок у стручним круговима“.

„Иако је заменик градоначелника обећао да ће до пролећа ове године Град купити 100 зглобних аутобуса од Икарбуса, сада је готово извесно да од тога нема ништа и да је домаћа фабрика пуштена низ воду“, оценио је ЦЛС.

Та организација додала је да ће пратити ову и све друге велике набавке у Београду, како би градјани добили најбоље услуге по најмањем трошку за градски буџет.