Прочитај ми чланак

Финска гледа само своје интересе и не осећа економску кризу

0

Финска не осећа економску кризу?
Након што је агенција Мудис смањила поједине изгледе кредитног рејтинга, Финска је остала једина европска држава са стабилним кредитним рејтингом „троструко А”

Финска има само 5,3 милиона становника и површину скоро као Немачка.

Њеном економијом доминирају услуге, али је конкурентна у производњи а на извоз отпада више од трећине БДП-а.

Приход по глави становника је међу највећим у Европи а та земља је позната и по великодушном моделу социјалне државе.

Мудис је саопштио да Финска, премда неће бити имуна на кризу еврозоне, има „снажне механизме заштите која чини да се она разликује од осталих са статусом ААА“. Један од тих механизама је чињеница да нема дуга на нето основи.

Међународни монетарни фонд процењује да ће Хелсинки остварити приходе од пореза и по осталим основама од 105 милијарди евра ове године, у поређењу са 101 милијардом владиног дуга.

Финска има мали банкарски систем фокусиран на домаће клијенте, као и „ограничену изложеност и стога релативну изолованост од еврозоне у смислу трговине,“ оценио је Мудис.

Та агенција за кредитни рејтинг такође је навела инсистирање Финске да добије колатерал (заштиту) у замену за учешће у пакетима помоћи задуженим чланицама еврозоне.

Хелсинки је тако пристао да допринесе пакету помоћи за шпанске банке, али само ако Шпанија обезбеди кеш колатерал у вредности од 770 милиона евра, око 40 одсто њеног удела у пакету.

Сваки пут кад Шпанија добије траншу из фонда за избављење, она ће платити рату Финској. Тај уговор је сличан са оним који је постигнут са Грчком 2011.

Финска ће добити гаранције и ако Грчка банкротира. Као колатерал је добила обвезнице које издају солвентне државе попут Немачке у вредности од око 900 милиона долара.

 

(Вести)