Прочитај ми чланак

У Сваровски кристале уткане сузе деце робова

0

Аустријски концерни Сваровски и произвођач мармеладе Дарбо користили су својевремено децу из домова као радну снагу, пише бечка штампа.
Бечки дневник „Курир“ дошао је до података да су деца дома Санкт Мартину у Швацу у покрајини Тирол морала да раде у светски познатом концерну за израду накита Свароски.

„Добили смо кутијице са малим камењем, малим кристалима“, објаснила је Јохана П. (61), која је 1968. била штићеница тог дома.

 

Једним цревом она је морала да кристале положи у један шаблон. Тај посао, како је рекла, обављала су деца од 7 до 8 и 17 до 18 часова, као на траци. Друга деца добила су задатак, како се присећа, да кристале лепе на влакно.

Између 20 и 25 девојчица, како је казала, радило је у постројењу Сваровски, а да за то нису добиле никакав новац.

Радило се о малолетним породиљама, указује Хермине Рајсингер, која је такође била штићеница дома.

„То је било искоришћавање младих мајки, које су са 16 година добиле дете и од својих родитеља бивале одбачене у дом“, присећа се она.

Рад за Сваровски, како тврди штићеница Валтраут Р, био је исцрпљујући за девојке, које су услед тог посла имале проблеме са зглобовима у рукама, али и очима.

„О томе немамо никакву документацију“, казала је с тим у вези Бјанка Хендерсон из концерна Сваровски.

„У архиви нисмо могли наћи никакву документацију с тим у вези. Ако је Сваровски дао дечјем дому нешто да ради, онда засигурно уз мишљење да ће деца добити новац“, рекла је она.

„Робовласничка“ историја Сваровског датира и од раније. За време Трећег рајха, овај концерн користио је присилне раднике за своје производне погоне, пошто је неговао блиске везе са националсоцијалистичком влашћу.

Тадашњи шеф фирме Алфред Сваровски и други чланови породице, још пре прикључења Аустрије нацистичкој Немачкој били су чланови НСДАП-а Адолфа Хитлера.

Предузеће је касније профитирало од тих веза и током рата, када је концерн прешао на војне производе, коришћени су присилно страни радници.

 

Концерн Дарбо је, такође, у области паковања користио услуге деце из домова.

Шеф фирме Мартин Дарбо потврдио је да су штићенице дома Санкт Мартин радиле за ово предузеће и да је дому исплаћен хонорар.

Дарбо, како је најавио, намерава да ступи и контакт са женама које су тада радиле а од дома нису добиле новац како би утврдио чињенично стање.

Исто тако и произвођач светиљки ЕГЛО запошљавао је штићенице дома Санкт Мартин.

Историја тог дома сада је на мети истраге покрајинских власти, које желе да расветле читаву ситуацију.

(srbel.net)