Прочитај ми чланак

ТАКО НАМ ДОБРО ИДЕ ДА СЕ ЗАДУЖУЈЕМО ДО ГУШЕ: До априла задужујемо се још две милијарде евра

0

novacevri-620x350

Држава намерава да се задужи укупно две милијарде евра само од јануара до краја марта, али није познато да ли ће овај новац, осим на планирано враћање дугова који доспевају, искористити и да попуни рупу која је настала због одлагања продаје „Телекома“.

Премијер Александар Вучић раније је најавио да ће новац од „Телекома“ бити искоришћен за инвестиције, на пример, за модернизацију пруге Београд-Будимпешта, али и враћање неповољних кредита. Привреда је била веома заинтересована за ове инвестиције јер би то у садашњим тешким економским приликама значило посао и нова радна места.

Министар финансија је крајем прошле године саопштио да је Србија захваљујући повољном зајму од Уједињених Арапских Емирата, деноминованог у америчким доларима, сервисирала све своје доларске обавезе током 2015. године, али да ће средства тог зајма покрити и све доларске обавезе у 2016. години. Министарство које води Душан Вујовић ће према плану за 2016. годину две милијарде евра од продатих државних обвезница у првом кварталу 2016. користити за враћање обвезница које доспевају ове године, али и рата кредита. Не зна се да ли ће део од две милијарде евра новог задужења бити искоришћен и за расходе који су планирани од продаје „Телекома“.

Ове године кредиторима на име камата и главница држава мора да исплати око 707 милијарди динара или 5,8 милијарди евра. Засад се нико од надлежних није огласио да објасни како ће сада бити враћани ти стари зајмови и како ће бити спроведене планиране инвестиције. Извесно је да се држава држи опробаног метода – ћути и задужује се. Док се већина државног апарата одмарала, служба која се задужује у име свих нас вредно је радила. На Бадњи дан продала је државне обвезнице вредне 50 милиона евра. Економиста Љубомир Маџар сматра да новац од „Телекома“ не би ни отишао у инвестиције јер држава за то није довољно оспособљена.

– Имамо одобрених кредита вредних пет милијарди, а то не користимо. Услови задуживања су неповољни, па би било веома важно да се све могућности, па и ови одобрени кредити, користе да се мање задужујемо. Треба олакшати јавни дуг и тиме повећати кредибилитет државе код инвеститора – истиче он.

Економиста Александар Стевановић каже да одлагање продаје „Телекома“ неће утицати на враћање дугова јер их Србија никад неће отплатити.

– Док отплатимо један, ми смо већ узели други. То може да се спречи мерама раста, али те мере не постоје – сматра он.

Извор: Курир