Прочитај ми чланак

Скандалозно: Држава у спрези са крупним капиталом преко шећера и уља наставља пљачку народа

0

Политичко руководство у Србији наставља са старом праксом да у спрези за крупним капиталом пљачка држављане Србије.
Најновији пример за то је изјава Расима Љајића, министра унутрашње и спољне трговине, у којој је најавио да ће влада на седници донети уредбу о забрани извоза шећерне репе, соје и сунцокрета.

Донешење одлуке Влада правда жељом да „обезбеди снабдевеност тржишта јестивим уљем и шећером.“ Наравно, прави мотиви су удовољавање тајкунима, који ће од ове уредбе имати највећу корист.

Претходна Влада Србије у одласку је  пролетос на телефонској седници (којој су присуствовали Ивица Дачић, Млађан Динкић и његови људи)  забранила увоз, а дозволила извоз соје, сунцокрета и шећерне репе. На тај начин, Влада је на наговор крупног капитала подигла цене на домаћем тржишту, шећера на 120, а уља на 150-180 динара. Цене ових намерница у Србији су биле скупље него цене по којим су оне извожене.

Сада, када је цена уља и шећера подигнута, Влада поново интервенише на тржишту, али забрањује извоз, а дозвољава увоз ових намирница и то истим оним тајкунима, који су пролетос добили дозволу да извозе уље и шећер!

Наравно, цене се неће вратити на старо, већ ће остати у распону 115 -135 динара за килограм шећера и 150 -180 динара за литар уља. Ове намирнице из робних резерви ће по нижој цени брзо нестати са тржишта, а домаћи тајкуни ће грађанима Србије папрено да продаје уље и шећер, које су из увоза набавили по знатно нижој цени.

У овом сценарију, постоји још један вид преваре. Домаћи произвођачи имају своје сестринске фирме у иностранству, којима „извозе“ шећер и уље, односно то приказују у папирима. Заправо, роба све време стоји у њиховим складиштима, која ће се сада продавати по знатно вишим ценама.

 

С. Суботичанин