Прочитај ми чланак

На помолу сукоб Русије и ЕУ: Гаспром трн у оку

0

Почетак службене истраге рада „Гаспрома“, коју је обзналила Европска комисија, у Москви су доживели као политичку провокацију. Руски гигант се сумњичи да саботира диверсификацију транспорта гаса и неоправдано поскупљује „плаво гориво“. „Гаспром“ се сумњичи за монополски положај на тржишту централне и источне Европе. Ако би се то заиста „доказало“, „Гаспром“ би могао бити кажњен са 10 одсто од вредности продаје, што је више од милијарду долара.
У „Гаспрому“ кажу да поштују норме међународног права и законе земаља у којима раде, али поручују Европској комисији да морају да знају да руска компанија није под јурисдикцијом ЕУ и да ради по руским законима. У „Гаспрому“, иначе, још нису добили званично обавештење Европске комисије о истрази.

– Очекујемо да ће се у току истраге поштовати наша права и легитимни интереси, који проистичу како из права ЕУ, тако и из међународног права – кажу у Гаспрому.

Руководство руског гиганта је поручило да је спремно за наставак дијалога у циљу конструктивне сарадње.

У Бириселу не желе да пре завршетка истраге говоре о евентуалним гресима „Гаспрома“, али истичу да је добро што су Руси спремни на сарадњу. Иначе, истрага о „Гаспрому“ ће се провести у осам држава чланица ЕУ – Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Бугарска, Естонија, Литванија и Летонија. Анализираће се и жалба Литваније на високу цену гаса. И Украјина, која није члан ЕУ, негодовала је због високе цене руског „плавог горива“.

Садашња истрага је наставак прошлогодишњих провера у офисима „Гаспрома“ широм Европе. Тражили су се докази да „Гаспром“ нарушава правила конкуренције.

Провера је била у офису „Гаспром Германија“ који продаје „плаво гориво“ у европским земљама, као и у чешком „Вемексу“, чијих 51 посто акција припада „Гаспрому Германија“ и у офисима старих партнера у Немачкој и аустријском ОМВ. Укупно је проверено десет компанија.

У току 2011. земље централне и источне Европе су увезле око 36 милијарди кубних метара гаса из Русије. Лани је просечна цена руског гаса била 310 долара за хиљаду кубика.

Руководилац Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов је изјавио да је некоректно оптуживати Русију што западне земље не желе, или немају пара да направе нове гасоводе у Европи. Оне само причају о новим гасоводима, али их не граде.

 

Цена гаса

„ГАСПРОМУ“ се замера што је везао цену гаса за цену нафте. Руски експерти подсећају да је постојећи механизам формирања цена гаса „гронингенски систем“, који је име добио по налазишту у Холандији, а продложила га је управо Европа.

 

( Вечерње Новости )