Прочитај ми чланак

И ЕУ фанатици спас траже на Исток

0

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић оценио је данас на свом Твитер профилу да је најреалније да се стратешки партнер за Железару Смедерево пронађе у Русији или Кини.

„За сада највеће шансе имамо да придобијемо неког озбиљног из Русије или Кине“, написао је Динкић „твитујући“ на свом профилу.

Он је навео и да су „Американци“, односно компанија „Ју – Ес стил“ која је Влади Србије вратила Железару почетком године за један долар, правили губитке јер је „цена кокса падала, а цена челика расла“.

„Руси или Кинези… Они имају и гвожђе и кокс“, навео је Динкић, који би у будућој Влади Србије требало да добије ресор финансија и привреде.

Коментаришући спекулације да је укаријнски олигарх Ринат Ахметов заинтересован за Смедеревску железару, Динкић је написао да је чуо да би „он евентулано био заинтересован када би Смедеревску железару купио у пакету са Железаром Кошице (Словачка) „.

Производња у „Железари Смедерево“, која је од јануара када се „Ју – Ес стилл повукао због пословања са губицима у рукама државе, привремено је обустављена до 1. Септембра.

Према најавама, представници државе тренутно разговарају са потенцијалним стратешким партнерима.

Рок за достављање обавезујућих понуда на тендеру за избор стратешког партнера Железаре Смедерево продужен је за три месеца, до 10. Септембра, на захтев заинтересованих компанија.

Пријаву за учешће на тендеру поднеле су три компаније – Јунајтид плзен са седиштем у Луксембургу, Доњецк стил груп из Украјине и Урал мајнинг енд металурџикал компани из Русије.

Власник „Доњецк стила“ је европски краљ челика Ринат Ахметов и Украјинци су први потенцијални купци који су обишли погоне „Железаре Смедерево“ након што је држава откупила фабрику од „Ју – Ес стила“.

„Доњецк стил“ је пре годину дана о куповини фабрике преговарао и са „Ју – Ес стилом“, а предност те компаније је у томе што имају своју коксару и руднике, и то је један од пожељних услова за новог власника железаре којег је определила Влада Србије.

Јунајтид плзен је у власниству је руског капитала, конкретно Игора Шамиса, руског привредника под чијом контролом је предузеће Бумаш из Ижевска у Русији, произвођач машина и опреме за индустрију папира, експлоатације нафте и челицних цеви.

Тендер за избор стартешког партнера смедеревске железаре објављен је 18. Априла 2012. Године, а рок за достављање понуда био је 4. Мај, али је продужен до 11. Јуна, али је он на захтев заинтересованих компанија продужен до 10. Септембра.

Право на подношење понуда имају компаније које се баве експлоатацијом руда метала и других руда и производњом сировог гвожђа, кокса, челика или феролегура, чији је приход у 2011. Години био најмање милијарду евра, а вредност имовине 1, 5 милијарду евра.

У економији се већ годинама променио свет. Центри моћи се померају на Исток, Западна Европа и САД су због похлепе и бахатости својих елита пред банкротом и колапсом. Па, где је ту памет да се гурамо на брод који има велике  шансе да потоне и где смо, ма шта казали или радили, путници са најевтинијим картама.

Уместо да потражимо своје место тамо где пре културолошки припадамо, у свету који напредује и све више јача насупрот ЕУ и САД-у, ми се утркујемо у доказивању да смо западнији од самих западњака!, порицајући све што је у нама вредно и продајући се за будзашта.

Не заборавимо, Исток не пориче нашу државност на Космету, не уцењује нас да прихватимо њихове законе би смо с њима пословали и отворио је своја тржишта за нашу робу.

Памет у главу Србијо и иди тамо где те вуче срце и где ти се пре може напунити џеп, ако хоћеш и мислиш да преживиш и живиш животом достојно твог древног имена!

(Правда, Д.П.З)