Прочитај ми чланак

Динкић некада пљувао по Русији, сада је моли за новац!

0

Кандидат за министра финаснија и економије Млађан Динкић изјавио је данас да ће нова влада Србије у првих неколико месеци морати да се задужује јер у буџету има средстава за плате и пензије само до краја августа.

 

Лидер Уједињених региона Србије казао је новинарима у Скупштини Србије да неће бити смањења ни замрзавања плата и пензија и да ће, уколико буде изабран за министра, у авугусту обезбедити средства за редовне исплате примања.

 

– Разговараћемо и са Руском Федрацијом да део кредита (од 800 милиона долара) који је одобрен за Железницу конвертује у буџетску подршку. Имамо сигнале да ће део од пар стотина милиона долара бити конвертован у буџетску помоћ – казао је Динкић.

 

Нова влада ће позвати, истакао је, и Светску банку и Међународни монетарни фонд (ММФ) на наставак разговора.

 

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је данас да ће нова влада Србије одмах кренути да разговора са ММФ-ом и Светском банком, будући да су у буџету велике рупе.

 

Србија ће тражити промену аранжмана са ММФ који, како је оценио, није добро уговорен и захтевати да средстава ММФ-а иде у буџет.

 

– Прва ствар коју ћу урадити биће анализа стања у државној каси иако се већ сад сумња да је стање катастрофално – истакао је Динкић и додао да ће након тога урадити анализу расхода, односно анализу које агенције и фондови могу да се укину.

 

– Та анализа биће завршена у првих месец дана рада владе – казао је он.

 

Динкић је казао и да ће хитно морати да се направи и програм антикризних мера за привреду како би Скупштини предложиил ребаланс буџета и програм фискалне консолидације током септембра.

 

Прво осетно смањење буџетског дефицита може се осетити тек следеће године јер је 2012, како је навео Динкић, пропала.

 

Кандидат за министра финансија и економије у новој влади Србије казао је да ће у септембру у Скупштини Срибје бити предлози око 12 закона, међу којима и закони о професионализацији управљања у јавним предузећима, о укидању непотребних агенција и државних органа и измене закона о буџетском систему и закона о ПДВ-у.

 

(Бета)