Прочитај ми чланак

Звучни топ је стигао? МУП ћути и не демантује, струка каже – набавка незаконита

0

Нацрт Закона о унутрашњим пословима повучен је пре три дана, али оно што је њиме било предвиђено и даље је у фокусу јавности, посебно одредбе које се тичу средстава принуде.

Осим што је њихов број са 13 повећан на 17, нацртом је предвиђена употреба звучног топа – који потенцијално може бити врло опасан. Медији су пренели незваничне информације да га је МУП Србије већ набавио и испробао. Нико од надлежних ова сазнања није демантовао.

Звучни топ МУП је набавио у тајности и већ испробао на полицајцима-добровољцима, објавили су медији. Ово потенцијално врло опасно средство принуде користила би полиција да Нацрт закона о полицији није повучен. Истини за вољу, МУП ово није потврдио, али није ни демантовао.

„Уколико су тачни ти наводи да је МУП набавио опрему, рекао бих да је у питању незаконита набавка, јер не постоје правни основи за набавку тих звучних топова, али то је пракса која већ постоји у МУП-у, будући да иако нема правног основа за камере за биометријски надзор и софтвер, не само да су набављене већ су инсталиране по Србији“, каже Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП).

Шта је то звучни топ? Реч је о оружју које није смртоносно, емитује интензивне звучне таласе у одређеном правцу, а код погођених особа може изазвати главобољу, мучнину, дезоријентацију, али је могућа последица и трајно оштећење слуха. Војни аналитичар Александар Радић каже да су у Србији, иначе, набавке безбедносних система затворене и да нико никоме не полаже рачуне.

„Па то није шала, мора се прво донети закон, па онда јавно рећи да постоји намера да се нешто купи, па онда полако иде процедура и да смо нормална земља онда би то био тендер, онда би позвали новинаре на прво представљање средства и показали им како то функционише, а не овако иза леђа“, наводи Радић.

Повучени Нацрт закона предвиђа и да се камере за биометријски надзор користе тек уз наредбу суда. С обзиром на то да су такве камере по Србији одавно инсталиране, намеће се питање да ли су оне и коришћене.

Елек сматра да не можемо бити сигурни да нису: „Када су били еколошки протести прошле године и када су стизале масовне прекршајне пријаве грађанима, повела се прича да су коришћени софтвери за аутоматско препознавање лица на основу биометријских података, али Повереник је у поступку контроле извршио надзор и утврдио да то није тачно. Тако да морамо веровати Поверенику, а из самог министарства нема информација о томе. На крају последице могу бити озбиљне, јер реч је о средству које је примарно намењено за контролу маса, за сузбијање јавних нереда“.

Члан радне групе за припрему Закона о полицији потврдио је за Н1 да је Нацртом предвиђена употреба звучног топа, али и да је МУП видео да неке друге земље имају такво средство и да га углавном користе на великим отвореним просторима, као на пример Американци. Међутим, у САД-у је одлучено да се звучни топ не употребљава више, јер је утврђено да је ризик по трајно оштећење здравља превелик. Са друге стране, МУП до данас није потврдио да ли је спорно оружје и набављено. Наша питања остала су без одговора.