Прочитај ми чланак

Звезда „Јужног ветра“ БОЛДВИН тражио од Клинтона да нас бомбардује

0

Само неколико недеља протекло је од сензационалних наслова препуних израза одушевљења славних америчких гостију Београдом и Србијом, а глумац Вилијам Болдвин се, практично право са снимања наставка пројекта "Јужни ветар" у режији Милоша Аврамовића, упутио на Косово - и у потпуности прилагодио причу новим домаћинима, и послодавцима.

„Ја и Милошевић“ филм је који се снима већ неколико година и једнако дуго најављује као „најновији косовски кинематографски пројекат који је окупио глумачку екипу познатих холивудских, европских и косовских глумаца“. Међу њима су, поред Вилијама Болдвина, који се прошлог месеца са Ериком Робертсом одушевљено шеткао и фотографисао по Београду, и Жерар Депардје, Тони Робинсон и Марија Грација Кучинота. У режији и према сценарију Арбена Кастратија, овај филм се бави стварањем случајног хероја, преноси албански Јуроњуз, за који је Болдвин дао за нас овде (макар тренутно) сасвим неочекивану изјаву, која ипак много говори о чврстини његових „уверења“ или најпре, о (не)познавању материје о којој прича.

Фото: Н.С.

 

Болдвин је, истичући да је, наводно, „упознат са дешавањима на Косову и Балкану, због чега му је посебно драго што је део овог филма“, рекао (а да га нико није вукао за језик):

– Пажљиво сам пратио причу о томе шта се десило овде, у Босни и на Косову. Био сам велики присталица заједнице у САД која је вршила притисак на Клинтонову администрацију и гурала је да интервенише. Волео бих да се интервенција десила много раније.

Истовремено је сам додао да му ово није једини пројекат на Балкану и поменуо „Јужни ветар“ у српској продукцији, говорећи о новим епизодама серије са поднасловом „На граници“, које настају у продукцији „Архангел дигитала“, „Режима“, „Филм дистрикта“ и „Телекома Србија“, а пратићемо их на Суперстару и РТС. Баш као да час пре тога није безмало изјавио да је Србију и требало бомбардовати!

Фото: Н.С.

 

– Радим на ТВ серији у Србији која се зове „Јужни ветар“ и онда ћу се поново вратити овде да радим на неким другим пројектима са Арбеном, а имам и филм који треба да снимам у Северној Македонији – навео је амерички глумац, можда и нехотице откривајући колико је заиста „упознат са дешавањима“ у овом делу света, и колико цени чије гостопримство. Баш као да није, колико у другој половини јуна, исто то српско гостопримство уздизао, хвалећи српске ћевапе и сликајући се са нашим филмским уметницима и радницима, али и највишим представницима власти попут министарке Маје Гојковић.

– Знам да рат није био јуче. Потребно је много времена за опоравак. Поносан сам на ваш народ који је поново устао својом снагом и са таквом страшћу живи живот – испричао је он такође за албанске медије.

Иначе, сам филм приштинског редитеља, како се наводи, „доноси догађаје из 2003. који се поклапају са послератним периодом на Косову, а наратив главног јунака и његов доживљај догађаја прожима се кроз филм преносећи трагедију, комичне сцене и стварност становништва које живи у првим данима слободе“, а у биоскопима се очекује 2023.

– Као жртве своје гостољубивости, били смо небројено пута изиграни и понижени, као што је у случају Болдвина – резимира ову ситуацију наш филмски зналац Божидар Зечевић.

– Гледао сам, ту скоро, у Нишу, како се моје колеге топе и утркују у љубазности према Емиру Хаџихафизбеговићу, отвореном и декларисаном србофобу. Бојим се да ћу се још нагледати оваквих призора. Докле ћемо и зашто изигравати „корисне будале“ – не знам.

Славни француски глумац Жерар Депардје примио је, на почетку свог учешћа у снимању филма „Милошевић и ја“ и одликовање „Кључ града“ од градоначелника Ђирокастре Фљамура Големија. Депардје је изазвао велику дебату 2013. године када се одрекао француског држављанства због високих пореза које је богатима наметнуо тадашњи председник Франсоа Оланд. У међувремену, Депардје је од Владимира Путина прихватио руско држављанство.