Прочитај ми чланак

Жујовић и пулмолози: Болнице су нам пуне због Винче

0

Дим из Винче се шири данима, а према речима струке, оваква аерозагађења стварају краткорочне, али и дугорочне последице које ће повећати број карцинома међу грађанима у годинама пред нама.

Дим и пожар данима су тињали градом, ваздух је био „тежак“, а читаоци су нам се јављали из различитих делова града како би испричали своје муке, због којих неки нису могли ни да спавају. Неколико дана касније, пожар се гаси, стање ваздуха у Београду дефинитивно је боље о чему сведоче и конкретни подаци забележени јутрос у нашем главном граду.

FOTO: Screenshot

Количина штетних материја минималне је, а аерозагађење нешто је веће на Старом граду и око Булевара Деспота Стефана. Иако се ситуација побољшава, здравље грађана је још увек угрожено, а према наводима струке, последице ће се дугорочно осетити. Прим. др Славица Плавшић, специјалисткиња за плућне болести рекла је за Нову да ће се последице пожара у Винчи осећати како краткорочно , тако и дугорочно, те да ће оне битно утицати на здравље грађана.

Плавшић је рекла да се последњих дана види погоршање стања пацијената који имају астму.

Може се уочити тешко погоршање пацијената који имају проблеме са астмом, што се уочава и код деце. Чак се и код најздравијих уочава једна иритација због смрада, што ремети људе. Дакле, и код оних који нису имали проблеме астмом може доћи до иритације. За извесно времће доћи до повећања броја инфаркта зато што све те честице пролазе кроз крвоток и дисајне путеве и тако се праве микротромбозе. У периодима аерозагађења коронарна одељења су испуњенија пацијентима“, истакла је Плавшић.

Она је додала да ће дугорочне последице оваквих аерозагађења бити карциноми плућа.

„Ту се Србија налази на високом месту по стопи обољевања, али нажалост и стопи смртности. То је се подмукла болест будући да дуго не показује никакве симптоме. Сигурно да ће порасти број људи са карциномом, иако су непушачи. Све је то последица аерозагађења“, закључила је Плавшић.

О последицама је говорио и доктор Дејан Жујовић, који је за Нова.рс рекао да је у Заводу за плућне болести и туберкулозу приметна гужва и повећан број прегледа, што није уобичајено у ово доба године.

„И те како смо пуни. Последња два дана региструјемо већи број пацијената који се жале на гушења и недостатак даха. Нико се не жали на Винчу, али мени све нешто указује на то. Сада је лето не очекујем да више од 50 људи да уђе у овај Завод. Годишњи одмори су, температуре су високе, није му време сада да буду овакве гужве“, изјавио је Жујовић за Нову.

Пулмолог је напоменуо да су последице погоршања астме и хроничне болести плућа.

Да се загађеност у ваздуху осећа, потврдили су нам читаоци из насеља Степа Степановић на Вождовцу. Према њховим речима, негде око пола 2 ујутру, пробудио их је јак и непријатан мирис, целокупно насеље синоћ је прекрила измаглица, а ваздух је практично био „неподношљив“.

И док нас градски челници уверавају да је пожар под контролом, да се неће ширити и да се квалитет ваздуха стабилизује, заменик градоначелника Горан Весић каже да је у току истрага која би требало да утврди како се десио пожар на депонији Винча.