Прочитај ми чланак

ЗЛАТНО ДОБА: Србију дневно напусти 150 људи, годишње губимо град као Шабац

0

Док број становника на Земљи сваког дана незаустављиво расте, најновија истраживања за Србију су поражавајућа и подгревају већ давно развијену зебњу: Србија је на прагу егзодуса, а запањујуће је да због тога годишње губимо град величине Шапца!

Томе у прилог говори чињеница да смо пети на негативној листи земаља у којој се најмањи број људи роди, а највећи број оних који свакодневно одлазе из своје домовине.

Да је ствар озбиљна говори истраживање Бизнис Инсајдера у којем се каже да ако Србија настави овим темпом са 8.7 милиона становника колико имао сада, пашћемо на 7.1 милион Срба, што значи да ће нас бити мање за 18,9 одсто и 1.6 милиона људи.

Када се прерачунају губици на годишњем нивоу, Србија ни мање ни више изгуби око 54.000 становника, што је отприлике град величине Шапца.

Демограф Владимир Никитовић нагласио је раније за „Блиц“ да ће Србија имати негативни природни прираштај и наредних година.

– Број рођених се смањује јер је стопа рађања у непрекидном паду. Да бисмо достигли стопу рађања какву имају скандинавске земље или Велика Британија од двоје деце по мајци и зауставили пад, потребно нам је барем 20 година, а и када би се то догодило не бисмо одмах осетили позитивне последице. Практично би нам било потребно 30 година да бисмо имали број рођених на нивоу од пре 10 година – објашњава Никитовић и додаје да се код стопе рађања трендови споро мењају, а последице су дугорочне.

Ни када је реч о броју умрлих, не треба очекивати велике промене.

– Још неколико година број умрлих ће бити мање-више исти, а онда ће почети полако да се смањује јер одлази такозвана бејби бум генерација рођена одмах после Другог светског рата. Али то смањење ће бити кратког даха. Просто, све нас мање има па и не може да нас умире више него што нас је. Тако да ће и даље бити око 30.000 више умрлих него рођених. Процене су да ће број становника у Србији и наредних деценија наставити да пада ако се нешто конкретно не учини – подвукао је тада Никитовић.

У претходној деценији било је година, попут 2012, када је број рођених порастао за скоро 2.000, али дугорочно гледано то нема великог ефекта.

– Тај пораст може да буде последица одложеног рађања, што значи да је те године више старијих мајки рађало. Зато то треба гледати као инцидент, та 2012. не приказује реално стање ствари у демографији. Такође, вантелесна оплодња је добар гест, али може да утиче у свега једном промилу на повећање броја рођених. Када бисмо увели сексуално образовање у школе, имали бисмо знатно мање малолетничке трудноће и полних болести које утичу на стерилитет брачних парова – истиче Никитовић и додаје да на повећање броја становника надлежни органи могу знатно брже да утичу смањењем емиграције.

Што се тиче земаља у региону и њихове позиције на листи истраживања Бизнис Инсајдера, ни њихова ситуација није на завидном нивоу и у стопу нас прате.

Тако, одмах иза нас на шестој позицији је Босна и Херцеговина за коју се прогнозира да ће за 30 година изгубити 600.000 становника, што је 18,2 одсто мање људи него данас.

У ништа бољој позицији није ни Хрватска. Она је на седмом месту и до 2050. године изгубиће 18 одсто свг становништва, што је кад с претвори у бројке око 700.000 људи.

Земља у којој је ситуација најкритичнија и која се налази на првом месту неславне Бизнис Инсајдер листе је Бугарска. Очекује се да се број становника ове држава смањи за невероватних милион и по становника што је 22,5 одсто становника.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!