Прочитај ми чланак

Зиђин тужи због пореза како би јефтиније долазио до земљишта

0

Зиђин већ годинама покушава да земљу која им је потребна за ширење њихових рудника плати мање него што је то проценила Пореска управа. Нови корак у тој борби су тужбе које је ова компанија поднела, открива ЦИНС.

У селу Кривељ код Бора, на месту где се некада налазила шума Пере Станимировића, сада је рудник Ново Церово кинеске компаније Зиђин (Serbia Zijin Copper). Њему су одузели имање у процесу експропријације, а да он за то није ни знао.

Ziđin u Boru, Foto: Screenshot/Al Jazeera

Ни новац за шуму и ливаду још није добио.

Станимировић се скоро две године суди са компанијом која одбија да му исплати цену коју је одредила Пореска управа, већ тражи да се вештачењем процени вредност земљишта.

„Иду на солуцију да људи изгубе нерве, изгубе све и да кажу једног дана ’ма дај шта даш’. Оду код њих да им дају колико они хоће и то је то.“

У међувремену, Станимировића и његове суграђане брине гласина која се шири овим местом – да је Зиђин тужио Пореску управу како би „оборио“ цене земљишта одузетог у експропријацији.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) открива да је компанија заиста поднела четири тужбе Управном суду. Реч је о случајевима у којима се Зиђин, незадовољан решењима о одређивању пореза, прво жалио на Пореску управу у Бору Сектору за другостепени порески и царински поступак у оквиру Министарства финансија. Када су ту одбијени, одлучили су се на тужбе Управном суду.

Зиђин у тужбама тврди да је порез погрешно обрачунат у више стотина решења.

ЦИНС-у из компаније нису одговорили да се ови поступци односе на експропријацију, већ да је реч о порезу на пренос апсолутних права који се обрачунава након што купе неку непокретност.

Наиме, приликом ширења својих рудника, Зиђин до земљишта не долази само експропријацијом, већ га и директно купује од власника. Управо се на такву куповину плаћа порез на пренос апсолутних права који одреди Пореска управа.