Прочитај ми чланак

ЖЕЂ И БЕС – Хиљаде људи широм Србије без воде: Ненајављене рестрикције у сред лета

0

Замислите да је напољу више од 40 степени, а ви немате најосновнију ствар која ће вам помоћи да то преживите - воду. Од Ваљева до Младеновца, преко Београда, грађани муку муче, док напољу све ври. Када се саберу све жалбе, барем 5 места у Србији вреле дане проводе без воде.

У Ваљеву више од 2.000 људи нема воду

Уместо да размишљају како да на најбољи начин преброде врућине, мештани Осеченице, села удаљеног 18км од Ваљева, боре се са страшним несташицама воде.

Узнемирени мештани који наводе да више од 10 година имају проблеме са водом.

„У Осеченици преко 10 година немамо воду и то не само преко лета већ од пролећа до зиме“, рекли су мештани.

Додају и да је овим проблемом захваћено више од 2.000 домаћинстава, а да је главни проблем то што се сва вода преусмерава у Мионицу за производњу „Вода Воде“.

Кнежевац пресушио: Данима без воде на +40, жедни и неистуширани

Како нам стигне летња сезона и високе температуре, грађани широм Србије напрасно остају без воде. Читалац из Кнежевца се пожалио да у овом београдском насељу већ трећи дан немају воду. Пукла је цев, па уместо из чесме вода тече улицама.

„У Улици Првобораца пукла је цев и већ трећи дан вода плави улицу, а готово да је нема за употребу преко дана. Тек касно у ноћ минимални притисак омогућава да се људи макар истуширају“, каже један од мештана.

Проблем је настао када су пре неколико месеци почели радови на замени цеви, чији завршетак касни, с обзиром да је рок био још крајем маја.

За све то време, улица је раскопана, а општи хаос настао је пуцањем цеви, а већ трећи дан вода јури низ улицу.

Према речима очевидаца, извођач радова се појавио само на кратко, нешто је погледао, а потом отишао.

Вапај мештана Сопота: „Можемо само да се ошугамо, јер воде немамо“

Мештани Сопота и овог лета немају воде, то је у овом месту постала, такорећи традиција, будући колико тај проблем дуго траје, а како мештани кажу решење истог се не назире. Пре две године, блокирали су и пут, тачније најпрометнију улицу, након тога су им надлежни пустили воду, али се проблем опет вратио.

Светло на крају тунела, сопоћани годинама траже, као и воду сваког лета. Нити воде, нити светла, само тунел. Огорчени су, љути, бесни.

Барајево без воде: Најављени Луцифер и ненајављене рестрикције

Мештанин Барајева, Игор Кулетин јавио се, наводећи да усред топлотног таласа, у овом месту долази до ненајављених рестрикција.

„Конкретно, насеље Гунцати, Барајево, сваки дан је после подне и навече потпуно без воде, која дође нешто после поноћи, а последња два дана потпуно смо без воде“, навео је он.

Када су мештани упитали водовод зашто се то дешава, стигао је одговор: Због превелике потрошње.

„Сматрам да су ненајављена искључења неприхватљива, ако већ постоји потреба за рестрикцијама, исте треба да се објаве и најаве и искључења да буду планска“, навео је Кулетин.

Крчедин – протести јер немају воду у 21. веку

Мештани Крчедина сваког дана протестују у периоду од 19ч до 21ч, због несташица воде које су их снашле.

„Сећам се да је кад сам била мала на центру била пумпа и да смо сви ту пунили канте од 20 литара воде за пиће. Од кад та пумпа не ради, купујемо балоне воде у селу или доносимо опет канте од куће, јер не можемо техничком водом из цистерне да кувамо, перемо судове или испирамо судове. Мој супруг је израчунао да нас сваки долазак кошта минимум 800,00 динара само за воду.

У 21. веку“, навела је на фејсбуку једна од мештанки.

Додаје да је шокирана рестрикцијом овде у селу где људи имају животиње, гаје воће и поврће.