Прочитај ми чланак

ЗБОГ НЕМАРНОСТИ ДРЖАВЕ млади гину због алкохола

0

Недавна трагична смрт Стефана Бируцића (17) само је последњи у низу запањујућих и алармантних случајева вршњачког насиља у Неготину. Тинејџер је страдао у тучи испред једног од ноћних клубова у овом граду и, према тврдњама многих, овај случај би хитно морао да "отрезни" и локалну самоуправу и полицију да се нешто предузме.

Полицијски синдикални покрет из Неготина због тога је у четвртак на адресе председника општине, Општинског већа, Скупштине и локалне Управе упутио хитан захтев да се забрани продаје и дистрибуције алкохолних пића малолетницима у периоду од поноћи до јутарњих сати.

– Проблем је много гори него што се може претпоставити. Убиство малолетног Бируцића је нажалост врх леденог брега проблема пред којим сви затварају очи, а полиција једноставно нема механизам да нешто учини. Вршњачке туче су редовна појава сваког викенда, а све је последица прекомерне употребе алкохола – каже за „Вести“ Игор Ђурђевић, председник овог синдиката.
Према његовим речима, захтев је и поднет зато што је ситуација у Неготину током сваког викенда „хаотична“.

– Ситуација је заиста постала критична. Овај немио догађај у коме је изгубљен живот је кулминација свега. Викендом се овај наш градић претвара у нешто што личи на Лас Вегас, а са друге стране на улицама се стиче утисак да сте као у неким криминалним филмовима. При томе, сведоци смо да су просветним радницима руке све више везане, родитељи делују немоћно и самим тим је све више малолетника актера немилих догађаја. Наравно, ту су и разноразни локали, ноћни барови који организују журке за средњошколце где при томе користе прилику и за промоције и акцијска снижења одређених алкохолних пића. Тотални апсурд! Све је више посла ноћу за полицију и лекаре из Хитне помоћи – наглашава Ђурђевић.

Владимир Величковић, председник општине Неготин, каже за „Вести“ да је свестан озбиљности проблема, због чега ће и тражити хитан састанак са надлежним градским службама и полицијском управом.

– Нажалост, ово је проблем који постоји последњих десетак година, али без шире акције у којој би била укључена и локална самоуправа, полиција, али и сви у Неготину, немогуће га је решити. Полицијски синдикат предлаже да се забрани продаја и дистрибуција пића од поноћи, па до јутра, али малолетници већ сада алкохолна пића купују много раније и то по локалним радњама и онда га конзумирају касније. Отуда размишљам да се забрана продаје не ограничи само на тај временски период, али питање је колико ћемо тако решити проблем – искрен је Величковић.

Недовољно полицајаца

На констатацију председника општине Неготин да би полиција морала да буде активнија, Ђурђевић каже да је проблем што нема довољног броја полицајаца и службених возила.

– Бројно стање је као да радимо у Шведској, а заправо радимо као да смо усред ратног Техерану – сликовито објашњава Ђурђевић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!