Прочитај ми чланак

Завршен протест, најављен нови за уторак – Рио Тинто марш из Србије! (ВИДЕО)

0

Демонстранти су блокирали пут испред зграде Председништва Србије у 14 часова и тако је започет још један протест еколошких удружења. Они траже доношење Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора, а званичних одговора на захтеве још нема. Србин инфо је као и увек био на лицу места, а дешавања с овог протеста можете пратити на погледати на нашем јутјуб каналу.

Директор кампање „Крени-промени Саво Манојловића јуче је рекао да полиција није одобрила скуп, али да ће без обзира на то, бити одржан.

Организована је шетња зграде РТС-а, након чега су се грађани вратили до Пионирског парка, где већ неколико дана кампују мештани Горњих Недељица, Лознице, Београда и других крајева Србије.

Подсећамо, неколико десетина грађана и еколошких активиста кампује сваке вечери испред зграде Председништва, а међу њима су глумица Бојана Новаковић, Саво Манојловић, Александар Јовановић Ћута, Љиљана Браловић и други.

Ток протеста:

Пут је блокиран код Председништва, демонстранти са транспарентима „Србија није на продају“ и „Знамо да не дамо“ ускоро ће се упутити ка згради Радио телевизије Србије.

Стигла и Светлана Цеца Бојковић

Протестној колони придружила се и глумица Светлана Цеца Бојковић, која се поздравила са демонстрантима на почетку колоне.Међу окупљенима је и глумице Јелена Ступљанин и Бојана Новаковић.

Саво Манојловић се захвалио „комшијама“

„Добар дан Београде“, обратио се окупљенима Саво Манојловић, истакавши да је Београд град великог срца. Он се захвалио на достојанственом камповању, али и „комшијама“ који су им „великодуишно понудили да користе њихове тоалете“.

Незадовољни грађани су на сам помен имена председника Србије почели са звиждуцима, који су се наставили након што је Манојловић рекао да се стиди својих грађана и да му је на првом месту странка.

Манојловић је поновио да желе да се њихови захтеви којим се забрањује ископавање литијума и бора буду испуњени до Сретења.

Уколико се то не деси, Манојловић је позвао на велики Сретењски митинг.

Бојковић: Од ових људи зависимо

Глумица Светлана Бојковић пожелела је добродошлицу свим демонстрантима који су из унутрашњости дошли у Београд.

„Ови људи су напустили своју стоку и пашњаке и дошли овде да их подржимо и ми их подржавамо, јер од њих зависимо“, рекла је Бојковић.

Креће се ка РТС

Окупљени демонстранти су преко Трга републике кренули ка згради Радио телевизије Србије.

Пре поласка Манојловић је још једном позвао на одбрану Устава 15. фебруара и рекао да ће о времену почетка протеста грађани бити обавештени благовремено. Протест ће, како је додао, бити одржан у исто време када ће и председник Србије додељивати ордење.

Манојловић се затим извинио и пролазницима због блокаде, нагласивши да је потребно блокирати Србију због оних који не раде свој посао.

Број окупљених се из минута у минут повећава.

Протестанти стигли испред јавног сервиса

„Овде је све почело, рекламом коју су одбили да емитују“, рекао је Манојловић кад су демонстранти стигли испред зграде РТС.

Окупљенима се затим обратила глумица Бојана Новаковић, назвавши их својим пријатељима, а затим је на енглеском језику представницима страних медија објаснила зашто грађани протестују.

Затим се демонстрантима обратио и Златко Кокановић из Јадра, који се захвалио Београђанима на храни коју су им доносили у камп.

Осврнуо се и на то што сви грађани плаћају јавни сервис, а да ништа о Рио Тинту тамо нису чули. Затим је позвао новинаре РТС да макар са прозора фотографишу демонстранте.

Чланица СЕОС Љиљана Браловић из Прањана рекла је да Рио Тинто није највеће зло.

„Већ ови овде“, рекла је Брајовић показујући руком ка згради РТС.

„Ови овде који се проституишу душом криви су за ово зло које живимо“, рекла је она.

Демонстранти кренули назад ка кампу

Након ових обраћања демонстранти су кренули назад ка кампу испред зграде Председништва Србије.

Демонстранти су стигли у камп. Протест је завршен, следећи ће се одржати у уторак (15. фебруара).