Прочитај ми чланак

Затворити све медије који објаве рекламу Рио Тинта, власнике у затвор!

0

Више еколошких организација упутило је Регулаторном телу за електронске медије захтев да забрани оглашавање „опасне поруке компаније Рио Тинто“ за пројекат Јадар, која се емитује на Радио-телевизији Србије. Наводи се да је прекршен низ чланова Закона о оглашавању, јер пројекат „Јадар“ није добио дозволу за експлоатацију.

Према мишљењу редакције „Србин инфо“, све медије који објаве геноцидну рекламу Рио Тинто би требало затворити, а власници и директори медија да кривично одговарају.
 

Замислите да се на ТВ станицама и у новинама без проблема рекламира позив да се почини нови Јасеновац или огласи за педофилску проституцију и још се реклама упакује тако да се све представи као нешто супер и напредно. Управо је све то реклама Рио Тинта.

Да би се издајнички и антинародни медији затворили, а власници кривично одговарали, биће неопходно срушити издајнички режим Александра Вучића, али народ не сме да заборави ко је ову рекламу објавио и да захтева РЕВАНШИЗАМ.

Посебан скандал је то што се реклама емитује на јавном сервису. Упамтите, милости не сме да буде.

Захтев Регулаторном телу је потписало више од 30 организација, међу којима је и Удружење грађана „Не дамо Јадар – Лозница против Рио Тинта“, као и Одбранимо реке Старе планине, али и научна саветница Института за хемију, технологију и металургију Драгана Ђорђевић и професорка Биолошког факултета и чланица Скупштине слободне Србије Љиљана Томовић.

У захтеву се оцењује да је прекршен Закон о оглашавању у члану 6 а у вези са огласном поруком која се позива на мишљење одређених научника, стручњака или потрошача, те се додаје да порука мора бити потврђена, документована и поверљива.

Истиче се да је у огласној поруци наведена лажна тврдња да је једно од најзначајнијих лежишта литијума у Србији, те се наводи да та тврдња није потврђена, документована, нити проверљива и да се том поруком утиче на формирање мишљења јавности.

У захтеву се наводи и да је прекршен низ чланова Закона о оглашавању, јер пројекат „Јадар“ није добио дозволу за експлоатацију, као и да је прекршен члан 10. којим је забрањено подстицање или одобравање поступака који су забрањени прописима о заштити животне средине и изношење неистинитих тврдњи.

Наводи се да је поруком прекршен и Закон о јавном информисању и медијима, који прописује истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање грађана Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!