Прочитај ми чланак

Застрашујући призори загађења у Београду (ФОТО)

0

У Србији се поново дише на шкрге. Међутим, колико год се ми бунили што нам се ваздух види и осећа, ствари се не мењају. Чини се да је само горе. Фотографије загађеног ваздуха по Србији то најбоље показују.

Друштвене мреже преплављене су снимцима невероватно загађеног ваздуха у нашој земљи. У последња 24 сата је било нарочито критично, па не чуди што су они који су, рецимо, синоћ одлучили да се прошетају Београдом, Панчевом, Чачком – силно зажалили кад су изашли из куће.

Можда најстрашнија фотографија синоћ нам је стигла из Панчева. Уз невероватне призоре на којима се не види прст пред оком иду и црне бројке које говоре колико је ваздух затрован – ПМ10 преко 600, ПМ2.5 123.

Ни у Миријеву синоћ није било ништа боље.

Како је објављено на страници Еко-страже, просек ПМ2.5 честица у Миријеву по сензору са сајта сенсор.цоммунитy за последња 24 часа износи чак 94. Вредности за ПМ10 су ишле и преко 600.

Ту је и “поглед” ка граду са Лабудовог брда.

И у Новом Београду ваздух се јасно видео, тачње, од загађеног ваздуха ништа се наоколо није видело.

Како упозоравају грађани, апликација АирВисуал је показивала бројку од 170, што значи да је ваздух врло опасан по здравље.

Ни становници елитног Београда на води нису заштићени од загађења.

Љубичаста боја на апликацији за мерење загађености ваздуха синоћ је била и у Чачку. Притом, тај град је недавно био најзагађенији у Србији.

И наши фоторепортери су забележили мрачне призоре у престоници, па се од смога једва види ово сунце које нам најављује пролеће.

Међутим, од аплела изгледа слаба вајда. Иако овај проблем у Србији није нов, решење се не назире.

Број оних који сваке године умру од последица загађења ваздуха само расте.

И нажалост, изгледа да нам једино преостаје да се надамо ветру који ће растерати овај ужас који свакодневно видимо, осећамо и удишемо.