ЗАШТО Зоран Кесић није емитовао и сведочења жртава миграната у „24 минута“?

0

Требало је бити лицемеран, злонамеран или добро плаћен, па у својој емисији приказати само део протеста против мигрантског насиља, а изоставити видео сведочења грађана Србије који су доживели да их странци без личних докумената, у сопственој земљи нападну и повреде.

Управо је то урадио Зоран Кесић. У последњој емисији „24 минута“, аутор емисије је са својим сарадницима приказао говор са протеста главног уредника „Србин инфо“ Дејана Петра Златановића, али се није удостојио да са истог протеста пренесе речи Ненада Савића, коме су мигранти металним шипкама поломили ногу и опљачкали или самохране мајке Наталије Рангелов, коју су мигранти покушали да запале или сведочење мајке 13-годишње девојчице из Суботице, коју су мигранти умало силовали.

Можда ова сведочења нису смешна, не уклапају се у концепцију емисије, али би било макар пристојно пренети их, ако се већ из недеље у недељу у „24 минута“ води права хајка против Народних патрола и свакога ко жели да укаже на постојећи, а нарочито предстојећи проблем са таласом миграната и катастрофалном реакцијом власти у Србији.

На Кесићевој мети протеклих недеља био је и Бошко Обрадовић и Дамњан Кнежевић, а испада да га ова тема толико „жуља“ да јој је у претходне три емисије посветио готово исто толико пажње као и пошалицама на рачун режима.

Није проблем што је Кесић злонамерно истргао из контекста и изврнуо Златановићеве речи. Чак и чланови редакције „Србин инфо“ радо гледају Кесићеву емисију, иако постоје јаке идеолошке разлике, а „24 минута“ није само хумористички шоу, већ, чини се, и пропагатор неолибералних „вредности“.  И поред тога, увек се насмејемо када су Кесић и екипа „Њуз нета“  духовити, нарочито на рачун режима Александра Вучића.

Ипак, проблем је кад се под маском великог бораца за грађанска права и једнакост, од јавности крије несрећа и управо – угрожена права.  Дакле, не можеш себе да представљаш као хуманисту који брине за права миграната (што је у реду), а да те не дотичу права и страдања грађана Србије (није важно које националности), које су повредили странци без личних докумената.

Ако си и сам спреман да спроведеш цензуру онда ниси много другачији од Александра Вучића и његовог режима, које критикујеш. Етикетирањем „фашиста, нациста и ксенофоб“,  свакога ко указује на проблем мигрантског насиља, прераста у вређање интелигенције својих гледалаца. Јер, колико год се народу баца пропагандна прашина у очи, људи су прогледали и свесни су опасности, нарочито уколико стотине хиљаде миграната (углавном младих мушкараца) без папира и медицинских прегледа, у сред пандемије корона вируса, уђе на територију Србије.

Када је мигрантски проблем у питању, Кесић као да брани режим Александра Вучића.  На овај начин девалвира и све своје оправдане нападе на Вучића, како по питању афере Крушик,  тако и по питању диктатуре и медијског мрака. Једино ако је управо то тактика све време, извињавамо се, нисмо је препознали.

Тако је у синоћној емисији, Кесић цитирао податак да се у Србији тренутно налази само 6.000 миграната. А тај податак су изнели – Александар Вулин и Небојша Стефановић! Дакле, овај режимски двојац је за Кесића сада релевантан извор!? Одједном, све Кесићеве критике на њихов рачун падају у воду, јер су министри, ето, изнели званичан податак о броју мигранта.

Кесић се „спрда“ у емисији како нема напада мигранта на држављане Србије. Нема их само у медијима узурпатора Устава Александра Вучића и нема их често ни у извештајима полиције др Неше Стефановића.

Зар Зоран Кесић не зна како функционишу режимски медији и Нешина полиција у Србији? Вероватно зна, али је одлучио да од истине одабере само делове који су му по мери и упакује их у „24 минута“. А то се управо зове пропаганда и скривање истине. Зашто то ради, остаје да се види.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!