Прочитај ми чланак

Заштитник тражи укидање наређења о обавезној вакцинацији војске СРБ – сви да туже!

0

Заштитник грађана је саопштио да је Министарство одбране, Генералштаб Војске Србије начинио пропуст у раду наређењем о обавезној имунизацији против ковида-19 професионалних припадника Војске Србије, као и организовањем спровођења обавезне вакцинације.

„Овакво поступање Министарства одбране је имало за последицу вишеструку повреду принципа добре управе, који се огледају у повреди права за поштовање закона, будући да је организовањем обавезне имунизације професионалних припадника Војске Србије на наведени начин поступљено противно обавезујућим нормама Закона о заштити становништва од заразних болести, којима је регулисано које категорије становништва и под којим условима се могу обавезно вакцинисати и повреди права на неповредивост физичког и психичког интегритета припадника Војске Србије, који су обавезани да приме вакцину без обзира на то да ли пристају на такву меру здравствене заштите“, наводи се у саопштењу Заштитника.

ФОТО: ВС.РС

У складу са тим, упућене су препоруке Министарству одбране да поништи наређење о обавезној вакцинацији и да престане са даљим спровођењем тог наређења.

Заштитник грађана наложио је поништавање наређења којим се уводи обавезна вакцинација у Војсци Србије, саопштио је Војни синдикат Србије, позивајући се на обавештење које је добио од канцеларије омбудсмана.

„Професионални припадници Војске Србије, чланови Војног синдиката Србије, који су оштећени присилном вакцинацијом могу се обратити синдикату за правну помоћ“, наводи се у том саопштењу.

Синдикат додаје да га је канцеларија Заштитника грађана обавестила да је у поступку контроле Министарства одбране, по притужби Војног синдиката Србије о спровођењу присилне вакцинације над професионалним припадницима Војске Србије, „утврђен низ пропуста“.

„Још једном износимо став да Војни синдикат Србије подржава имуизацију против ковида-19 вакцинацијом и позивамо све припаднике система одбране да се вакцинишу, али само док се вакцинација не спроводи на уштрб елементарних људских права гарантованих Уставом, међународним конвенцијама и законима и против воље сваког појединца“, додаје се у саопштењу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!