ЗАРОБЉЕНИ НА ГРАНИЦИ Вучићу, сви су добродошли у своју земљу, осим Срба

0

Ситуација са коронавирусом тотално је пореметила свакодневицу, па су се усред пандемије, многи држављани Србије упутили у родну груду. Таква ситуација је и са око 40-оро њих, који се већ четири дана налазе заробљени на граници између Аустрије и Мађарске, без икаквих услова за нормално функционисање, а који су одлучили да путем видео снимка затраже помоћ.

Они су најпре истакли да их на граници има између 36 и 40, да су четири дана заробљени, ноћу температура пада и до минус четири степена, да је међу њима трудница у петом месецу, те бубрежни болесник, тоалета нема, а хране понестаје, те им Црвени крст дотури тек нешто да могу да преживе.

– Чули смо се са амбасадом у Аустрији. Сва четири дана причају да ће све да се реши у року од 48 сати. Црвени крст нам доноси два оброка дневно. Ујутро мало паштетице и парче хлеба, поподне пар вишли и парче хлеба. Амбасада обећава да ће се решити у року од 48 сати. Ми разумемо и ванредно стање и вирус. Данас је полицајка дошла и рекла нам да ово може да потраје пет, шест недеља и да идемо код некога у Беч. Ми немамо никога у Бечу. Ми смо држављани Србије. Нама је пребивалиште у Србији, тамо примамо плату, тамо трошимо паре – прича један од људи заробљених на граници.

Он се потом обратио председнику Александру Вучићу.

– Ми смо држављани Србије и плату примамо у тој земљи. Господине, председниче Александре Вучићу, и твој тим, да ли смо ми заслужили да не уђемо у нашу земљу? На овом паркингу свакодневно поред нас пролазе Румуни, Украјинци, Бугари, понеки Молдавац, иду путем своје земље. Код својих најмилијих. Код своје деце, жене, мајке, оца. А ми? Чува нас пет патрола полиције, само зато што смо Срби. Још увек смо цивилизовани, нико се не свађа, нико ништа не ради. У нади да ћемо да одемо одавде што пре. И свако ко је дошао из амбасаде Србије у Аустрије, и поп који је дошао, сви су рекли да је проблем у Влади Србије, јер нас Србија неће. Да ли смо ми заслужили да нас Србија неће? Због чега? Зато што смо Срби или немамо право више тамо да уђемо?

Поново је апеловао на председника Србије и његов тим, објашњавајући да у целој Европи државе прихватају своје грађане, осим код нас.

– Ми нисмо убице, нисмо криминалци. Нисмо шверцери, ми смо обична радничка класа која је отишла у иностранство да би прехранила своје породице. И опет понављам да сав новац улази у Србију. Сад нам је поп рекао да смо потенцијалне заражене особе, да смо потенцијални преносиоци короне. Можда јесмо, али 99 одсто нисмо. Овде ниједан аустријски полицајац није носио маску, што је с нама. Када нас пусте у продавницу, радници тамо не носе маску. Сад је дошао поп, ни он није ставио маску. Ми само хоћемо да дођемо у Србију и да идемо, ако треба у карантин и 15 и 28 дана. Ако неко то има, нико не жели никога да зарази. Ал молим надлежне у Србији да нам омогуће да се вратимо у нашу земљу. Европа је стала, али је свака земља повукла своје људе натраг. И сви апелују на своје грађане да се врате. Ми немамо право да се вратимо зато што смо ишли да зарадимо новац? То није у реду – истакли су.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!