Прочитај ми чланак

Зараза: Опустошено 200 000 хектара српских шума!

0

selo_u_staroj_planiniЗелени Србије упозорили су данас да је у Тимочкој крајини забележено незапамћено уништавање шума, као резултат најезде губара, које су опустошиле око 200.000 хектара шума.

(Танјуг)
Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић упутио је посланичко питање Министарству пољопривреде шта је предузело у вези са том појавом али, како су истакли у тој странци, још нису добили одговор.

Губар је врста лептира која је стални становник шума, али његове ларве могу нанети велику штету различитим врстама стабала. Искористивши повољне временске прилике, штеточине из породице лептира оставиле су за собом огољено дрвеће храста и створиле значајно оштећење осталих врста, посебно четинара (бора), што представља веома ретку појаву.

Овај инсект представља једног од првих биотских узрочника у процесу сушења шума храста у Србији, као примарна штеточина. Услед недостатка хране, инсекти су прешли на уништавање ратарских култура и воћњака.

Зелени Србије постављају питање надлежним органима зашто на време нису обезбедили средства за уклањање јајних легла и тако спречили еколошку катастрофу великих размера.

„Економска штета је огромна, али су и последице сушења стабала и губитка прираста дрвне масе непроцењиве“, наведено је у саопштењу Зелених Србије.