Зашто је корона вирус букнуо у Италији? Овако Европљани перу руке, а овако Србија

0

У неким земљама је култура прања руку једва изнад 50 одсто, што може да се узме као један од разлога зашто је у тим земљама велики број оболелих од новог вируса

У неким земљама је култура прања руку једва изнад 50 одсто, што може да се узме као један од разлога зашто је у тим земљама велики број оболелих од новог вируса

Док број оболелих од корона вируса наставља драстично да расте у целом свету, стручњаци наводе да је једна од мера заустављања његовог ширења редовна хигијена, односно прање руку водом и сапуном. Али, колико нације воде рачуна о личној хигијени?

Удружење компанија за истраживање тржишта из целог света „ВИН/Галлуп Интернатионал“ спровело је истраживање навика прања руку у 63 земље.

Учесницима је постављено питање да ли аутоматски перу своје руке водом и сапуном након одласка у тоалет (што је показало да смањује ризик обољења од заразних болести, посебно код деце).

У истраживању људима није постављено питање да ли руке перу само водом, али постоји довољно добар разлог да увек користе и сапун.

Истраживање научника са Лондонске школе хигијене и тропске медицине показало је да употреба обичног (небактеријског) сапуна у потпуности уклања опасне бактерије у око 82 одсто случајева, док их прање само водом уклања у око 48 одсто случајева.

Како може да се закључи са мапе, у већини земаља је култура прања руку већа од 50 одсто.

Највећа култура прања руку је у Босни и Херцеговини (96 одсто) и у Турској (94), што може да се искористи као објашњење зашто је Турска толико дуго одолевала појави корона вируса, а у земљи је забележен само један случај. Са друге стране, у БиХ има 11 случајева, иако је проценат прања руку висок.

И Србија може да се похвали да води рачуна о личној хигијени, а истраживање је показало да 83 одсто људи пере руке водом и сапуном након одласка у тоалет.

Међутим, како може да се закључи са мапе, у Италији је тај број мало већи од половине, тачније 57 одсто. Ово може да се узме као један од разлога због чега је букнула епидемија корона вируса у Италији, због чега је читава земља стављена у црвену зону и уведена је блокада.

Такође, земље региона могу да се похвале да више брину о личној хигијени него већина земаља на западу и северу Европе.

Тако је проценат у региону већи од 80 посто (Румунија – 84 одсто, Грчка – 85 одсто), за разлику од западних земаља, које се крећу око 60 и 70 одсто (Француска – 62 одсто, Немачка – 78 одсто, Шпанија – 61 одсто, Велика Британија – 75 одсто).

Забрињавајућа ситуација је у Холандији, у којој, како је показало истраживање, тек 50 одсто испитаника пере руке водом и сапуном.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!